Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Valda delar ur P1 Kultur - programmet som introducerar, fördjupar och analyserar.
Ett avsnitt från Kulturpoddar i P1
Inifrån Mattias Anderssons "The Misfits" på Backa Teater
Tor 07 apr 2016 kl 07:05
Mattias Andersson är en av landets mest uppmärksammade dramatiker och regissörer. Nu regisserar han "The Misfits" på Backa Teater i Göteborg. Mia Gerdin besökte repetitionerna.

Mattias Anderssons pjäser är ibland närmast sociologiska undersökningar av unga människors funderingar och tankar kring de stora existentiella frågorna som t ex vad är ondska, vad är godhet, är det alltid fel att döda en människa? 

Dostojevskij är en författare han bearbetat och återkommit till – först "Brott och Straff" på Backa, senare "Idioten" på Dramaten. Ibland plockar han bitar från olika håll och blandar egna och andras texter med dokumentärt material. Så är det i hans "The Misfits" - en uppsättning där han tittar tillbaka på den egna teaterns historia och som hyllades av kritikerna.

Nu spelas återigen "The Misfits" på Anderssons hemmascen, Backa Teater i Göteborg. I höst har den också gästspelat i Modena i Italien och imorgon spelas den på en fransk teaterfestival i Rennes.

I våras besökte Mia Gerdin en repetition, eller snarare en arbetsprocess, då föreställningen höll på att växa fram.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

"Som av fåglar genomflugen" heter litteraturprofessorn Birgitta Holms mythobiografi om konstnären och aktivisten Helga Henschen som också är aktuell med en utställning på Thielska galleriet.

Hundra år sedan Oktoberrevolutionen Ons 08 nov kl 15:00(40 min)

I Moskva är det bara det lilla kommunistpartiet som firar minnet av Oktoberrevolutionen och i Tammerfors finns det enda Leninmuseet utanför Ryssland.

Eva Bergman: "Teater är livsnödvändigt" Tis 07 nov kl 13:01(30 min)

– Jag är ingen avantgarde-regissör, jag har hållit mig i underhållningsbranschen, säger Eva Bergman. Sedan hon lämnade Backateatern 2001 arbetar hon med olika projekt och uppsättningar.

Redan de gamla grekerna... På Dramatens stora scen i Stockholm spelar man nu Sofokles dramer Oidipus och Antigone efter varandra i en dubbelföreställning.

Umeå jazzfestival – 50:e gången gillt Fre 27 okt kl 15:00(43 min)

Följ med P1 Kulturs Lisa Wall och Peter Öberg till Umeå jazzfestival för 50:e gången, med gäster som Lina Nyberg, Natacha Atlas och Sarah Riedel.

Upptäck avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".