Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Valda delar ur P1 Kultur - programmet som introducerar, fördjupar och analyserar.
Ett avsnitt från Kulturpoddar i P1
Romsk kamp och konst i P1 Kultur
Fre 08 apr 2016 kl 07:00
Nytt europeiskt kulturcentrum för romsk konst och kultur i Berlin. Och i Dresden vrider och vänder konstnärer just nu på fördomar om romer. Dessutom: Författaren Hynek Pallas om romerna i Tjeckien.

I dag, den 8 april, är det Romadagen, romernas internationella dag, som firas till minne av den första romska kongressen som ägde rum i London 1971. Med anledning av den så uppmärksammar vi romernas situation i Europa.

Författaren och kritikern Hynek Pallas gästar studion för att berätta om sin nyutkomna bok "Oanpassbara medborgare - historien om förföljelsen av de tjeckiska romerna".

Frilansjournalisten Yvonne Ihmels rapporterar från Tyskland. Romernas internationella dag är det det officiella startdatumet för ett nytt romskt kulturinstitut, European Roma Institute for Arts and Culture, som kommer att ha sitt säte i Berlin men är tänkt att vara ett medlemsbaserat institut, ett nav, som ska bygga nätverk och tillvarata romska kulturarbetares intressen.

Yvonne Ihmels har träffat några av de konstnärer som engagerat sig i ERI, som kulturinstitutets namn förkortas, på en utställning i Dresden om romskt motstånd. Däribland utställningens curator Timea Junghaus.

Utställningen heter (Re-)Conceptualizing RomaResistance och den röda tråden är att konstnärerna vrider och vänder på fördomar och romantiska föreställningar om romer. Den kanske viktigaste frågan som utställningen ställer är; vems historia är det som berättas – romernas egen eller det vita majoritetssamhällets?

Programledare: Roger Wilson

Lyssna på hela fredagens P1 Kultur med Roger Wilson här

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

"Som av fåglar genomflugen" heter litteraturprofessorn Birgitta Holms mythobiografi om konstnären och aktivisten Helga Henschen som också är aktuell med en utställning på Thielska galleriet.

Hundra år sedan Oktoberrevolutionen Ons 08 nov kl 15:00(40 min)

I Moskva är det bara det lilla kommunistpartiet som firar minnet av Oktoberrevolutionen och i Tammerfors finns det enda Leninmuseet utanför Ryssland.

Eva Bergman: "Teater är livsnödvändigt" Tis 07 nov kl 13:01(30 min)

– Jag är ingen avantgarde-regissör, jag har hållit mig i underhållningsbranschen, säger Eva Bergman. Sedan hon lämnade Backateatern 2001 arbetar hon med olika projekt och uppsättningar.

Redan de gamla grekerna... På Dramatens stora scen i Stockholm spelar man nu Sofokles dramer Oidipus och Antigone efter varandra i en dubbelföreställning.

Umeå jazzfestival – 50:e gången gillt Fre 27 okt kl 15:00(43 min)

Följ med P1 Kulturs Lisa Wall och Peter Öberg till Umeå jazzfestival för 50:e gången, med gäster som Lina Nyberg, Natacha Atlas och Sarah Riedel.

Upptäck avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".