Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
Årets första Cannes-tårar: Lisa Bergstöm, kulturkorrespondent
Fre 13 maj 2016 kl 10:00
Utrikeskrönikan den 13 maj 2016. Cannes.

Cannes fredag

 

Jag stapplar ut ur biosalongen.Tårar och snor om vart annat.

Ut på röda mattan och landar i ett hav av besökare i aftonklänningar och frack med kartongbitar i händerna på olika språk som ber om biljetter till nästa galapermiär, hög stökig musik och ett gäng fans som skriker i falsett efter Juliane Moore.

 

Tårarna trillade till det socialrealistiska brittiska dramat , " I, Daniel Blake" av Ken Loach.

En film om en snickare som blir sjuk och hamnar mellan stolar i ett byråkratiskt system. Inte tillräckligt sjuk for att inte jobba säger myndigheterna samtidigt som läkarna avråder honom från ansträngning. Daniel Blake är en person som vill vara schysst och göra rätt för sig.

Men det funkar inte det samhälle han lever i nu. I den tid då alla behöver en dator och internet för att fylla i rätt formulär på rätt sätt så att sjukpeningen kan betalas ut.

 

Mina kontaktlinser är grumliga efter filmvisningen och där en säkerhetskontroll till och någon som tränger sig i kön. Och en längtan infinner sig efter medmänslighet. Jag vill göra något för Daniel Blake. Men han finns ju inte.

Daniel Blake har i Ken Loach film till sist inte råd med sina prylar och här i Cannes i de smarta telefonernas twittrande land hade han nog förfasat sig över vissa beteenden.

 

Den ytliga lyxen här  är tunn som ett läppglanslager gör ibland männiksorna på croisetten förvirrade.

Armbågar bli vassare i aftonklänning och frack. Värdigheten sjunker som en sten när det gäller att ta sig fram.  Och allt är oerhört viktigt och ofta urgent.

Om Daniel Blake funnits och varit här, hade han nog lagt en jacka över de frusna bara axlarna, bett folk att flytta på sig så den där mannen jag såg igår som var så trött så han sjönk ner mot ett elskåp fått lite luft. Han hade svurit åt alla disträa vinglande mobilskärmsbläddrare och skällt ut förarna till de två lyxbilarna som krockade vid Hotel Majestic och råkade klämma en gammal dams handväska. Så där gör man inte. Tänker jag att han hade fräst.

   

Tårarna torkar snabbt... Kanske är det brisen från Medelhavet, två meter till ut på croisetten...discodunket byts ut mot en wienervals och se där i ett stånd bjuds det på en kopp kaffe

Och snart börjar nästa film.

Jag snyter mig och ställer mig i kön.

Goodbye for now Daniel Blake... 

 

Fiskar upp mobilen skriver en tweet "årets första Cannes-gråt. I, Daniel Blake av Ken Loach"  och tar en bild på de som spanar efter Julian Moore.

 

 

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan

Utrikeskrönikan 22 november 2017. Stockholm.

Utrikeskrönika den 21 november 2017. Seoul.

Gåtan om ett piano: Claes Aronsson i London Mån 20 nov kl 10:00(3:09 min)

Utrikeskrönikan den 20 november 2017. London.

Utrikeskrönikan 17 november med Lotten Collin.

Skoputsaren och politiken: Samuel Larsson,.. Tor 16 nov kl 10:00(3:06 min)

Utrikeskrönika den 16 november 2017. Addis Abeba.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".