Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
De största namnen inom svenskt musikliv berättar om sina karriärer – från starten till idag
Ett avsnitt från Kronologen från Musikguiden i P3
Cleo: Jag går under om jag inte får uttrycka mig med min musik
Tis 12 apr 2016 kl 12:45
Cleo har länge varit en av landets hetaste rappare. Hör henne berätta om punkfester i tonårens Umeå, musikaliska samarbeten, samhällsengagemang och inspiratörerna Ted Gärdestad och Tina Turner.

Cleo, eller Nathalie Missaoui som hon egentligen heter, föddes 1987 i Uppsala men spenderade uppväxten både på Nya Zeeland och i och kring Umeå. Musikskapandet kom hon i kontakt med under skoltiden, då hon började ta pianolektioner.

– Men min pianolärare ringde hem till mamma och sa att "Nathalie ska nog inte hålla på med det här, hon är inte musikalisk. Det är ett problem."

– Du är ju sjuk i huvudet, sa mamma. Hon är 7 år. Hon ska spela piano, hon vill det! Så jag fortsatte med det.

Cleo har gjort sig känd som en artist som engagerar sig i samhällsfrågor. Hon är en del av det feministiska kollektivet Femtastic och var med och startade  Fatta, en kampanj mot sexuellt våld.

– Jag är glad och stolt över det. Det kan vara det viktigaste jag gjort hittills i mitt liv, förutom att föda barn. 

En av låtarna Cleo tagit med sig till intervjun är "Proud Mary" med Tina Turner, en artist hon inspireras av och till och med kallar för en gud.

– Jag kan se hennes liveframträdanden på Youtube och gråta för att det är så starkt. Det är det där genuina, hon måste göra det här annars kommer hon att dö. Det är också mitt sätt att tänka kring musik - om jag ska göra en låt måste jag förstå varför jag vill säga det här. Är det för att jag vill låta cool? Eller är det för att jag måste säga det för att annars kommer jag dö? 

– Så är det med liveframträdanden också, varför rör jag mig så här nu? Jo för att annars kommer jag dö. Jag kommer gå under om jag inte får uttrycka det här nu, och jag inte får kasta mig ner på golvet eller hoppa ut i publiken. Jag behöver vara så här! 

Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet Kronologen från Musikguiden i P3
Kronologen från Musikguiden i P3
Ons 21 jun kl 06:00(57 min)
Kronologen från Musikguiden i P3
Tor 25 maj kl 08:00(60 min)
Kronologen från Musikguiden i P3
Ons 26 apr kl 07:00(53 min)
Kronologen från Musikguiden i P3
Ons 22 feb kl 20:00(35 min)
Kronologen från Musikguiden i P3
Ons 07 dec 2016 kl 14:00(39 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".