Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Anneli Dufva intervjuar teaterprofiler i Sverige.
Ett avsnitt från Teaterprogrammet
Möt scenografen Sören Brunes
Fre 22 apr 2016 kl 19:03
"Det största snillet inom svensk teater, alla kategorier" har regissören Lennart Hjulström sagt om Sören Brunes. Sedan slutet av 60-talet har Brunes framgångsrikt samarbetat med de främsta.

Sören Brunes är scenograf, född 1938 i Sundsvall, uppvuxen i Stockholm.

Han är från början byggnadsingenjör och arbetade i sin ungdom på arkitektkontor (bl a hos David Dahl) och på sin fritid som allt-i-allo på Pistolteatern, vilket sedan kom att bli hans syssla på heltid. Han var en av de drivande på teatern, där man gjorde både manifestationer och teater och man skrev också pjäser. De första större scenografier som Sören Brunes gjorde var Hår på Scalateatern och Nalle Puh på Riksteatern 1968.

Under 1970-talet var han involverad i Tältprojektet och arbetade även en del med film.

Och sedan dess har han genom åren varit Sveriges både kanske mest anlitade och mest ansedda scenograf. Han har jobbat på de flesta teatrarna och där samarbetat med både Suzanne Osten och Lars Norén, med Eva Bergman och Fred Hjelm.

"Sören är en snillrik person - han är rik på snille. Han är det största snillet inom svensk teater, alla kategorier.” har skådepelaren och regissören Lennart Hjulström sagt om honom.

Som sitt klipp från Radioteatern valde Sören Brunes ett avsnitt ur serien Möjliga samtal: Samtal mellan en pil och en ek av Stina Oscarson. Det avsnittet finns att lyssna på i sin helhet här nedan.

Programmet tillhör kategorin: Drama
Alla avsnitt från programmet Teaterprogrammet
Möt skådespelaren Alexander Salzberger! Fre 24 nov kl 19:03(27 min)

Alexander Salzberger är skådespelare, just nu på Dramaten, men han är också komiker och författare och aktuell med den självbiografiska boken Kicktorsken. Programledare: Anneli Dufva.

Rikard Wolff är skådespelare och sångare – välkänd och folkkär – efter en lång och gedigen karriär på scen och på film. Inte minst genom rollen som Zac i Änglagård-filmerna.

Mellika Melouani Melani är skådespelare, regissör och konstnärlig ledare för Folkoperan i Stockholm. Hon intervjuas av Anneli Dufva.

Möt dramatikern Dennis Magnusson! Fre 03 nov kl 19:03(27 min)

Pjäsen ”Dylan-sällskapet” och tv-serierna ”Jordskott” och ”30 grader i februari” är exempel på dramatikern och manusförfattaren Dennis Magnussons arbete. I dag är Magnusson gäst hon Anneli Dufva!

Birgitta Ulfsson intervjuades av Anneli Dufva i april 2016. Ulfsson spelade då i Fosterlandet på Stadsteatern i Stockholm. Birgitta Ulfsson var 89 år när hon gick bort den 8 oktober.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".