Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Protein-hypen
Tis 10 maj 2016 kl 10:03
Från att ha varit något muskelbyggarna smusslade med, så är nu proteinet på allas läppar. Men behöver vi verkligen vara oroliga för att inte få i oss tillräckligt med protein? Och kan man överdosera?

Trenden att äta protein är tydlig, i var och varannan kiosk kan man köpa proteinbars och i livsmedelsbutikerna finns allt från frukostflingor till vatten med tillsatt protein. 

”Jag försöker få i mig två gram protein per kilo kroppsvikt varje dag. Ska jag bara äta mat blir det målet svårt att uppnå så därför äter jag proteintillskott”. Det säger Johan Strende som tränar på ett gym i Karlstad.

Ämnet protein är också högst aktuellt inom medicinforskningen. Forskningsprojektet Proteinatlasen som presenterades 2014 har kartlagt människans alla proteiner och nu börjar det komma resultat från medicinforskare som använt sig av den här atlasen. 

I studion Mathias Uhlén, professor i mikrobiologi KTH, William Apró, näringsfysiolog och forskare på GIH, samt Ingela Stenson, omvärldsanalytiker.

Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Kropp & Själ
Igår kl 10:03(55 min)
Kropp & Själ
Tis 15 aug kl 10:03(55 min)
Kropp & Själ
Tis 08 aug kl 10:03(55 min)
Kropp & Själ
Tis 01 aug kl 10:03(55 min)
Kropp & Själ
Tis 25 jul kl 10:03(57 min)
Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".