Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Kulturnytt
P1 Kultur torsdag 12 maj
Tor 12 maj 2016 kl 13:00
Om makten över bilden av ett krig - vi möter det anonyma Syriska filmnätverket Abou Naddara och bokaktuella journalisten Joakim Medin. Dessutom: Hur sammanfatta Svensk poesi under 1500 år?

Vem har makten över hur ett krig skildras? Och hur byggs bilden av ett krig? Varje vecka de senaste fem åren har det Syriska filmkollektivet Abounaddara släppt en ny film. Nätverkets filmer revolterar mot det gängse sättet att beskriva en konflikt; bilderna visar okommenterat ett litet utsnitt ur någons vardag - utan ortsnamn, utan att ange personernas religiösa tillhörighet. Syftet är att undvika det förfrämligande som kollektivet menar att den vanliga krigsrapportering ofta bidrar till. Karine Mannerfelt har träffat Abounaddaras talesperson Charif Kiwan.

Möt också den svenska journalisten Joakim Medin som är en av få svenska journalister som återkommande rapporterat inifrån krigets Syrien. Nu aktuell med boken Kobane - Den kurdiska revolutionen och kampen mot IS.

Hur sammanfattar man 1500 år av svensk poesi? I den nya cirka 2 kilo tunga antalogin Svensk poesi gör litteraturforskarna Daniel Möller och Niklas Schiöler ett försök. Samtal med Niklas Schiöler om svensk poesi, från runor till Athena Farrokhzad.

Vad vi egentligen ska med intelligenta datorer till? Idén om artificiell intelligens har länge både tjusat och förskräckt både science fictionförfattare och forskare. Men är det verkligen nödvändigt med medvetna datorer? Det undrar Håkan Lindgren, frilansande kulturskribent, i dagens OBS.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturnytt

En mångsidig artist, skådespelare, musiker, författare och översättare av sångtexter har avlidit 59 år gammal efter en längre tids sjukdom.

Kulturredaktionens Anneli Dufva minns människan och skådespelaren som växte med sina uppdrag. En säregen röst i svenskt kulturliv har tystnat.

Liberalernas kulturpolitiska arbetsgrupp föreslår att kultur av dålig kvalitet måste kunna läggas ned.

Filmrecension av Joachim Triers "Thelma", danskt museum om tysk flyktingvåg efter andra världskriget planeras och Mary J Blige om sin roll i "Mudbound"

Kulturnytt Igår kl 18:09(5:00 min)

Nyheter, reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".