Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Bofinken intar fjällen när klimatet blir varmare
Fre 13 maj 2016 kl 12:10
I takt med allt tidigare vårar kommer också flyttfåglarna till Sverige tidigare. Det här beteendet kan leda till problem att tajma in tidpunkter för viktig mat.

På Ottenby fågelstation har fågelfångsten skett på exakt samma sätt sedan början av 1970-talet. Det innebär att de kan jämföra fåglarnas ankomstdatum. I genomsnitt kommer flyttfåglarna fyra dagar tidigare nu än för trettio år sedan. ”Gransångare till exempel hela elva dagar”, säger föreståndaren Magnus Hellström.

Åke Lindström på Lunds universitet har studerat fåglarnas förhållande till det varmare klimatet. Han ser hur sydliga arter sprider sig allt längre norrut. ”Det går en våg av bofinkar upp över fjällen” säger han.

Förlorarna verkar vara de nordliga fågelarterna som är anpassade till ett kallt klimat, exempelvis snösparv, bergfink och lappsparv. Riktigt vad som missgynnar dem vet inte forskarna än. Kanske att de hamnar i otakt med insekterna.

I programmet medverkar Magnus Hellström, föreståndare Ottenby fågelstation, Elias Rankka, ringmärkare Ottenby och Åke Lindström, fågelforskare Lunds universitet.

 

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Könsstympning minskar i världen Igår kl 12:10(19 min)

Varje år blir mer än två miljoner flickor omskurna eller könsstympade. Men traditionen minskar sakta. Hur skyndar man på processen? Följ med till Djibouti där omskärerskan lagt ner rakbladet.

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Tor 16 nov kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Margaret Hamilton trotsade 1960-talets hemmafruideal och blev Apolloprojektets första programmerare. Tack vare hennes mjukvara blev månlandningen möjlig. Samtidigt lade hon grunden för en ny industri.

Drottning Ranavalona styrde över Madagaskar på 1800-talet. Hon har beskrivits både som en kvinnliga version av Caligula och en smart antikolonial hjältinna. Allt handlar om vem som skriver historien.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".