Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Bofinken intar fjällen när klimatet blir varmare
Fre 13 maj 2016 kl 12:10
I takt med allt tidigare vårar kommer också flyttfåglarna till Sverige tidigare. Det här beteendet kan leda till problem att tajma in tidpunkter för viktig mat.

På Ottenby fågelstation har fågelfångsten skett på exakt samma sätt sedan början av 1970-talet. Det innebär att de kan jämföra fåglarnas ankomstdatum. I genomsnitt kommer flyttfåglarna fyra dagar tidigare nu än för trettio år sedan. ”Gransångare till exempel hela elva dagar”, säger föreståndaren Magnus Hellström.

Åke Lindström på Lunds universitet har studerat fåglarnas förhållande till det varmare klimatet. Han ser hur sydliga arter sprider sig allt längre norrut. ”Det går en våg av bofinkar upp över fjällen” säger han.

Förlorarna verkar vara de nordliga fågelarterna som är anpassade till ett kallt klimat, exempelvis snösparv, bergfink och lappsparv. Riktigt vad som missgynnar dem vet inte forskarna än. Kanske att de hamnar i otakt med insekterna.

I programmet medverkar Magnus Hellström, föreståndare Ottenby fågelstation, Elias Rankka, ringmärkare Ottenby och Åke Lindström, fågelforskare Lunds universitet.

 

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Fre 18 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tor 17 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Ons 16 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 15 aug kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 14 aug kl 12:10(20 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".