Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges största samtalsrum. Ring 099-110 90.
Ett avsnitt från Karlavagnen
Vad blev det av Europa?
Mån 09 maj 2016 kl 22:12
Idag är det Europadagen. Hur firar du det? Är det värt att fira? Vad blev det av Europatanken, egentligen? Ikväll har vi fokus på Europa - vilket är ditt favoritland? Och var skulle du helst bo?

I dag är det Europadagen, och då kanske det är på sin plats att tänka på fredssamarbetet efter andra världskrigets slut. Det var ju liksom då det började.

Liten historielektion: Den 9 maj 1950 lade den franske utrikesministern Robert Schuman fram ett förslag om att skapa ett europeiskt samarbete om råvarorna kol och stål, som då var viktiga för rustningsindustrin. Syftet var att förhindra ett nytt krig mellan europeiska stater. Först kallade man gemenskapen för EG (Europeiska gemenskapen) och sedan år 1993 heter det EU (Europeiska unionen) och omfattar idag 27 stater av Europas totalt 42 självständiga stater.

Vad har du för erfarenheter av Europa? Har du rest genom många länder? Har du bott eller arbetat i något annat europeiskt land? Vad finns det som är gemensamt för EU:s medlemsländer? Och vilket land är bäst?

Ring till Karlavagnen och berätta! Programledarna heter Fredrik Virtanen och Marjaana Kytö och telefonslussen öppnas kl. 21. Programmet startar kl. 22.12 i kväll. Du kan också mejla till karlavagnen@sverigesradio.se eller höra av dig på våra sociala medier Facebook, Twitter och Instagram:@P4Karlavagnen.

Musik som spelats i avsnittet

 • 22.13
  Martin Almgren - Bricks
  Kompositör: G.Jones/R.Svendsen/A.J.Wik
  Bolag: Universal
 • 22.27
  Nomi Enckell - Kutsu Yhdelle
  Kompositör: Nalle Ahlstedt
  Bolag: D8 Music
 • 22.31
  Leann Rimes - Can't Fight The Moonlight
 • 22.41
  Amanda Bergman - Falcons
  Kompositör: Amanda Bergman
  Bolag: Ingrid på Björngårdsgatan Ekonomisk förening
 • 23.08
  Sandhja - Sing It Away
  Kompositör: Heikki Korhonen
  Bolag: SR/Sony
 • 23.11
  Thomas Rhett - Crash And Burn
  Kompositör: C Stapleton/J Frasure
  Bolag: Universal
 • 23.32
  I'm From Barcelona - We're From Barcelona
  Album: Sing
 • 23.34
  Fatboy - Cruel Love
  Album: Moments
  Kompositör: Hannu Kiviaho/Thomas Pareigis
  Bolag: RAZZIA
 • 23.45
  Rachel Platten - Stand By You
  Kompositör: Jack Antonoff/Jon Levine/JoyWilliams
  Bolag: Sony Music
Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Karlavagnen
Hur fixar du värme i höstrusket? Fre 17 nov kl 21:40(140 min)

Det börjar bli mörkt, det blåser kalla vindar och många av oss känner sig frusna. Hur gör du för att hålla värmen i kärlekslivet? För att hålla liv i livet?

Att aldrig ge upp Tor 16 nov kl 21:40(140 min)

Trots attack efter attack från italienarna gav sig aldrig Sverige. Och efter 90 minuters pärs kunde de kvittera ut biljetten till fotbolls-VM. När satsade du allt och fortsatte, trots hinder och...

Löftet jag fick äta upp! Ons 15 nov kl 21:40(140 min)

I måndags blev Sverige bragdartat klara för VM i fotboll. Då rakade lagkamraterna av kapten Andreas Granqvist håret, eftersom han hade lovat att de fick göra det om laget tog sig till VM.

Tio månader kvar till valet Tis 14 nov kl 21:40(140 min)

Den 9 september nästa år är det dags att rösta igen. Vilken fråga är viktigast för dig? Vad önskar du att politikerna ska göra för att ditt liv ska bli bättre?

Tack Sverige! Mån 13 nov kl 21:40(140 min)

Av Sveriges tio miljoner invånare är ungefär var sjätte från ett annat land. Är du en av dem? Och vad har Sverige gett dig som du är tacksam över?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".