Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Valda delar ur P1 Kultur - programmet som introducerar, fördjupar och analyserar.
Ett avsnitt från Kulturpoddar i P1
Charles och Ray Eames - designikoner på Bildmuseet i Umeå
Mån 18 apr 2016 kl 13:01
De skapade den framtid vi fortfarande lever i har det sagts om det amerikanska formgivarparet Charles och Ray Eames. Bildmuseet i Umeå visar allt från plaststolar till banbrytande multimediashower.

”De ändrade hur 1900-talsmänniskan satt ner”.

”Vad var de? Arkitekter, designers, filmare, konstnärer? Jag vet inte, jag bara vet att man ville vara som dem”.

Det här är två citat om Charles och Ray Eames, det amerikanska designerparet som hör till 1900-talets mest inflytelserika formgivare. De levde och arbetade tillsammans i nästan 40 år.

Idag är de mest kända för sina stolar i plywood och plast, men de sysslade också med grafik, utställningar och utbildning och var pionjärer inom  multimediainstallationer med foto och film. Dessutom verkar de haft kul mest hela tiden.

Den här helheten får man i utställningen ”Charles och Ray Eames” som producerats av Barbican Centre i London och visats där fram tills nu då den kommit till Bildmuseet i Umeå.

Reporter Helene Alm.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

Roger Wilson med gäster värmer upp inför Nobeldagen: Björn Kjellman läser ett avsnitt ur Kasuo Ishiguros Nobelföreläsning, vi diskuterar filmerna efter hans böcker och Mattias Berg om turerna kring...

Kazuo Ishiguros Nobelföreläsning Fre 08 dec kl 13:01(20 min)

Björn Kjellman läser utdrag ur Kazuo Ishiguros Nobelföreläsning från Börshuset i Stockholm. Översättningen är gjord av Rose-Marie Nielsen.

Finlands 100 år av självständighet Ons 06 dec kl 15:00(35 min)

Samtal om nya filmatiseringen av Väinö Linnas Okänd soldat, intervju med författaren Sirpa Kähkönen och håglöshet i serieformat.

Just nu pågår en konstfestivalen Pacific Standard Time Los Angeles- Latinamerica - flera hundra utställningar i ett försök att mötas över en gräns som just nu är tydligare markerad än någonsin.

P1 Kultur har träffat gänget bakom "Solsidan – The Movie" och reder ut fenomenet "Solsidan", från rutan till duken, med kulturjournalisterna Göran Everdahl och Nina Asarnoj.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".