Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges bästa konserter inom klassisk musik, nutida musik, jazz, folk- och världsmusik.
Ett avsnitt från P2 Live
Lelo Nika + Solas
Tis 10 maj 2016 kl 19:03
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Hör en konsert med tvåfaldiga världsmästare på dragspel, Lelo Nika. Sedan en konsert med irländsk folkmusik i sin mer genuina form med 20-årsjubilerande amerikanska folkmusikbandet Solas.

Dragspelaren Lelo Nika har två gånger utnämnts till världsmästare på dragspel där juryn måste ha beaktat inte bara Lelos tekniska briljans utan också hans stilkänsla i de mest skilda genrer: jazz, konstmusik från dåtid och nutid, folkmusik av alla de slag.

Många kan spela snabbt på dragspel, färre som gör det med sådan lätthet och fullständig kontroll som Lelo Nika. Särskilt lockande är hans fria improvisationer, så fyllda av lust och ibland med en svärta som går rakt in i hjärtat. Själv säger Lelo att han undviker att lyssna på sina egna inspelningar eftersom han alltid hittar något som kunde ha gjorts bättre. Bra eller inte? Döm själva i inspelningen från Stallet i Stockholm 18 februari. Lelo Nika Trio med George Mihalache, cimbalom och Thommy Andersson, kontrabas.

Så firar Solas att det i år är 20 år sedan bandet bildades i USA av amerikanska och irländska musiker. ”After all these years” är den passande titeln på senaste albumet.

Ja, det var 1996 Solas bildades och tog sig namnet efter det gaeliska ordet för ”ljus”. Grundare då och som fortfarande är gruppens ankare är multiinstrumentalisten Seamus Eagan och fiolisten och sångerskan Winifred Horan, här finns också Eamon McElholm som spelar gitarr, dragspelaren Mick McAuley och det senaste tillskottet i Solas, sångerskan och banjoisten Moira Smiley.

Solas rör sig i flera stilar och genrer, gör gärna sånger av Tom Waits och Bob Dylan. Men mest handlar det om irländsk folkmusik i sin mer genuina form som den lever på Irland och inom irländska traditioner i USA.

Musik som spelats i avsnittet

  • 19.14
    Lelo Nika Trio, Lelo Nika, Ackordeon, George Michalache, Cimbalom, Thommy Andersson, Kontrabas. - Allurement
    Kompositör: Lelo Nika
  • 20.23
    Solas, Moira Smiley, Sång, Piano, Banjo, Seamus Egan, Gitarr, Banjo, Whistle, Flöjt, Winifred Horan, Fiol, Seamus Mcelholm, Gitarr, Sång, Piano, Mick Mcauley, Dragspel, Sång. - Charlston/Bobby Casey's
    Kompositör: Jimmy Keane
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet P2 Live

Legendaren Jojje Wadenius spelar här tillsammans med bandet Cleo i en konsert fylld av melodisk jazzfusion och funk med lite blues i botten.

KONSERT: Violeta Parra 100 år! Igår kl 19:03(87 min)

En av Latinamerikas stora kulturpersonligheter Violeta Parra skulle 2017 ha fyllt 100 år. Det firades på Musikaliska i Stockholm med sju artister som tagit sig an Violetas sånger med stor passion.

Hör Marc-Antoine Charpentiers välkända Te Deum i en konsert från årets tidig musik-festival i Utrecht. Dessutom invigning av orgeln i Hamburgs nya spektakulära konserthus Elbfilharmonin.

P2 Live Lör 09 dec kl 21:00(60 min)

med Tina Ahlin. 1. Claude Debussy: Andra preludieboken (1913). Jean-Yves Thibaudet, piano. Från BBC radio international. 2. Andrea Tarrodi: Serenade in seven colours (2013). Västerås sinfonietta...

Världsdirigenten Gustavo Dudamel kommer till Stockholm och leder Kungliga filharmonikerna i den årliga Nobelkonserten. Det blir Jupitersymfonin av Mozart och Also Sprach Zarathustra av Strauss.

Upptäck avsnitt från liknande program

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".