Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Fiskens kamp mot vattenkraften
Mån 16 maj 2016 kl 12:10
En tredjedel av världens sötvattenfiskarter är hotade. I Sverige har många lax- och öringstammar försvunnit efter 100 år med storskalig vattenkraft, men det går att vända utvecklingen.

En stor grävmaskin står i den nästan tömda Gavleån, mitt i centrala Gävle. Nedströms går två män och plockar upp fisk i hinkar. Länsfiskerikonsulenten Kalle Gullberg förklarar för lunchflanörerna att projektet ska höja botten vid en meterhög betongsockel så att fisken kan passera vidare upp i ån.

Provfisken har visat att det finns 27 fiskarter i Gavleån, och det är inte bara lax och ål som behöver vandra upp. För 100 år sedan gick det att fiska både lax och ål ända upp mot Dalarna. Idag blockerar åtta kraftverk vägen mellan Storsjön och havet.

För 100 år sedan var den halländska ån Ätran berömd för sina stora laxar. Fisketurismen var en viktig inkomstkälla för Falkenbergs kommun. Efter kriget byggdes en kraftverksdamm som spärrade av ån för fisk bara tre kilometer från havet. För några år sedan beslutade Falkenbergs kommun att helt sonika offra elproduktionen och riva dammen. Idag har Hertingforsen återuppstått, mängder av laxungar har fötts i den återskapade miljön kan Olle Calles och forskargruppen från Karlstads universitet se hur fisken återigen tar sig upp i systemet.

I programmet medverkar Olle Calles, fiskvandringsforskare vid Karlstad universitet, Robin Lingren, Karlstad universitet, Ingemar Alenäs, fd kommunekolog i Falkenberg och Kalle Gullberg, länsfiskerikonsulent, länsstyrelsen Gävleborg.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten? Beethovens Pastoralsvit är utgångspunkten i...

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".