Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Potträningen gör comeback
Tis 17 maj 2016 kl 10:03
Potträningen har fått ett uppsving. Samtidigt som många barn bär blöja allt högre upp i åldrarna så förordar BVC att man börjar potta före ett års ålder. Och det finns de som tagit det steget längre.

När Emma Lindahls sju veckor gamla bebis gnyr till så håller mamma henne över en potta så hon kissar. Emma har praktiserat EC-pottning ända sedan BB.

”Det är kiss- och bajskommunikation skulle man kunna säga. Man lär sig tyda tecken på att barnet är nödigt och tar den till pottan.”

Tidig pottning av bebisar praktiseras i många andra delar av världen och föredelarna är bland annat minskad risk för urinvägsinfektioner eftersom barnen tidigt lär sig att tömma blåsan och inte småskvätta.I mitten på 1900-talet var de flesta barn torra redan vid ett och ett halvt år, men idag är det inte ovanligt att fyraåringar använder blöja.  En anledning är att dagens moderna blöjor är så effektiva att barnen knappt märker att de kissar. En annan är en seglivad uppfattning om att barn inte är mogna för potträning förrän vid de är bortemot arton månader, något som BVC:s riktlinjer nu går emot. Nu förordas potträning före ett års ålder.

I programmet tas även död på en annan myt: att sängvätning skulle vara en psykologisk åkomma. Det är helt fel, det har man vetat sedan 1980-talet, men trots det är det många som kopplar sängvätning till otrygghet hos barnet.

”Det finns hjälp att få och senast i sex-sjuårsålden bör man åtgärda. Annars riskerar barnet att få dåligt självförtroende.” Det säger Tryggve Nevéus, barnläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala, som gästar programmet.

I studion finns också Anna-Lena Hellström, professor i omvårdnad på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus och Maria Cederblad, forskare och sjuksköterska.

 Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Trångbodd 2017 Tis 05 dec kl 10:03(55 min)

Familjen Maagbi bor fyra personer på 14 kvadrat. I ett rum lagar de mat, sover och leker. De har inget kök utan får diska på golvet i badrummet.

Sofia Pettersson, 41, har Alzheimers sjukdom. Hon beskriver det som en baksmälla som aldrig går över. Om några år kommer hon att förlora sitt närminne och ha svårt att känna igen sina närstående.

Rusning till transvården Tis 21 nov kl 10:03(55 min)

Antalet personer som söker sig till vården för att de inte känner igen sig i det kön de föddes med, könsdysfori, har ökat stort. Lång väntan på diagnos och behandling leder till stort lidande.

Bota din talrädsla Tis 14 nov kl 10:03(55 min)

En presentation på jobbet. Ett tal på ett bröllop. Många får hjärtklappning av bara tanken på att tala inför grupp. Men det finns hjälp att få för att minska ångesten.

ADHD – funktionshinder eller superkraft? Tis 07 nov kl 10:03(55 min)

En diagnos som bara för med sig problem, eller en superkraft som ökar kreativitet och initiativförmåga? Den senaste tiden har debatten om ADHD svängt.

Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".