Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Ger skolan alla elever samma chans?
Tor 19 maj 2016 kl 12:10
Föräldrars utbildning verkar ha fått ökad betydelse för betygen. Elever med föräldrar med höga inkomster får även mer stöd hemifrån när resurserna minskar i skolan.

 – Skillnaden mellan de elever som har högst föräldrautbildning och lägst föräldrautbildning har ökat med 18 meritpoäng i dagens betygssystem. Det är en betydande skillnad, säger Jan-Eric Gustafsson, professor i pedagogik vid Göteborgs universitet.

Resultaten är preliminära och bygger på en analys av elevers betyg i årskurs nio mellan åren 1998 och 2011.

Tidigare forskning har inte kunnat se någon förändring av påverkan av föräldrabakgrunden på elevresultat.

I stället har den råddande uppfattningen varit att inflytandet sedan slutet av 1980-talet är oförändrat.

Men Jan Erik Gustafsson har använt sig av fler indelningar av föräldrars utbildningsgrad än vad tidigare forskare gjort.

Även om resultaten är preliminära gör Jan Erik Gustafsson bedömningen att det är uppdelningen av högpresterande respektive lågpresterande elever på olika skolor, som ligger bakom resultaten.

– Det finns mycket som pekar på att undervisningskvalitet faktiskt har samband med elevsammansättning. Så kvaliteten är bättre i skolor där högutbildade har sina barn.

Även neddragningar i skolan drabbar elever olika. Elever med föräldrar med höga inkomster får mer stöd hemifrån när resurserna minskar i skolan. Det visar en studie från den statliga forskningsmyndigheten IFAU.

I programmet medverkar också Björn Öckert, professor nationalekonomi, IFAU.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Kemipristagaren Jacques Dubochet glömmer aldrig ögonblicket då han lyckades göra det alla trodde var termodynamiskt omöjligt. Ulrika Björkstén har träffat honom i hemmet i Schweiz.

Kryo-elektronmikroskopet har fått 2017 års Nobelpris i kemi och beskrivs som en revolution inom biokemin. Men vägen till framgång har varit både lång och besvärlig berättar två av nobelpristagarna.

Könsstympning minskar i världen Mån 20 nov kl 12:10(19 min)

Varje år blir mer än två miljoner flickor omskurna eller könsstympade. Men traditionen minskar sakta. Hur skyndar man på processen? Följ med till Djibouti där omskärerskan lagt ner rakbladet.

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Tor 16 nov kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".