Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Hjärtstopp – forskningens ultimata prov
Fre 20 maj 2016 kl 12:10
Helt oväntat startar en oviss kamp mot tiden. Krister Näslund är en av tusentals svenskar som drabbas av plötsligt hjärtstopp. Vad krävs för att fler ska överleva, och hur kan forskningen rädda fler?

I byn Forsmark, fyra timmars bussresa från Umeå, bor Krister Näslund och Johanna Sundin. I juli 2013 stannar plötsligt Kristers hjärta. En kamp mot klockan börjar direkt.

När Johanna springer in i rummet och börjar med hjärt-lungräddning hör hon revbenen knäckas under hennes händer. Det kan låta som att Johanna gör bröstkompressionerna fel, men så är det inte.

– Det är väldigt vanligt och inget man ska avbryta hjärt-lungräddningen för. Har man otur kan revbenet peta hål i lungan, vilket såklart inte är bra, men om man inte gör kompressioner överlever inte patienten, säger Sten Rubertsson, professor i anestesiologi och intensivvård och överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Sten Rubertsson är en av alla svenska forskare som bidragit till kunskapen som finns i dag om hjärt-lungräddning. Sverige har lyckats höja överlevnaden vid hjärtstopp utanför sjukhus till elva procent, men det krävs mer om Sverige vill få fler att överleva.


Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Vetandets värld
Fre 18 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tor 17 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Ons 16 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 15 aug kl 12:10(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".