Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Små plastpartiklar skadar djur
Tis 24 maj 2016 kl 12:10
Små plastpartiklar kan ta sig in i vävnader på djur och orsaka skador och inflammation. Nu görs allt mer för att begränsa utsläppen av plast.

Vetandets värld fortsätter miniserien om mikroplast i naturen.

Mikroplast och nanoplast är små partiklar som finns överallt i miljön. I havet intas de av organismer och kan leda till att djurs mag- och tarmkanal blockeras eller skadas. Om partiklarna är riktigt små kan de ta sig in i celler och vävnader och orsaka inflammation och cellskador.

Mindre forskning finns om vad plasten kan ställa till med på land. Trots att vi hela tiden sprider ut plastpartiklar på åkrarna genom det slam som används som gödsel.

Det har nu kommit tvättmaskiner med särskilda filter för att minska mängden plastfibrer i sköljvattnet. Ett lagförslag om att förbjuda mikroplaster i kroppsvårdsprodukter ligger på regeringens bord.

Det här är det andra och avslutande programmet av frilansjournalisten Johan Lindahl om den plast som vi släpper ut i naturen.

Första delen: Så hamnar mikroplasten i naturen

I programmet medverkar Tommy Cedervall, docent i biokemi Lunds universitet, Mikael Ekvall, doktor i biologi Lunds universitet, Lars-Anders Hansson, professor i limnologi Lunds universitet, Marie Löf, forskare Östersjöcentrum Stockholms universitet, Kerstin Magnusson,  ekotoxikolog IVL Svenska miljöinstitutet, Karin Mattsson, doktorand miljövetenskap Lunds universitet och Cajsa Wahlberg, miljökemist Stockholm vatten.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Jakten pågår för fullt efter ett klimatsmart drivmedel framtaget ur skogens restprodukter. Flera olika satsningar görs på att utveckla nya metoder att omvandla skogens lignin till bränsle åt våra...

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten?

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".