Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Små plastpartiklar skadar djur
Tis 24 maj 2016 kl 12:10
Små plastpartiklar kan ta sig in i vävnader på djur och orsaka skador och inflammation. Nu görs allt mer för att begränsa utsläppen av plast.

Vetandets värld fortsätter miniserien om mikroplast i naturen.

Mikroplast och nanoplast är små partiklar som finns överallt i miljön. I havet intas de av organismer och kan leda till att djurs mag- och tarmkanal blockeras eller skadas. Om partiklarna är riktigt små kan de ta sig in i celler och vävnader och orsaka inflammation och cellskador.

Mindre forskning finns om vad plasten kan ställa till med på land. Trots att vi hela tiden sprider ut plastpartiklar på åkrarna genom det slam som används som gödsel.

Det har nu kommit tvättmaskiner med särskilda filter för att minska mängden plastfibrer i sköljvattnet. Ett lagförslag om att förbjuda mikroplaster i kroppsvårdsprodukter ligger på regeringens bord.

Det här är det andra och avslutande programmet av frilansjournalisten Johan Lindahl om den plast som vi släpper ut i naturen.

Första delen: Så hamnar mikroplasten i naturen

I programmet medverkar Tommy Cedervall, docent i biokemi Lunds universitet, Mikael Ekvall, doktor i biologi Lunds universitet, Lars-Anders Hansson, professor i limnologi Lunds universitet, Marie Löf, forskare Östersjöcentrum Stockholms universitet, Kerstin Magnusson,  ekotoxikolog IVL Svenska miljöinstitutet, Karin Mattsson, doktorand miljövetenskap Lunds universitet och Cajsa Wahlberg, miljökemist Stockholm vatten.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Vetandets värld
Fre 18 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tor 17 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Ons 16 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 15 aug kl 12:10(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".