Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.
Ett avsnitt från Meny
Förälskad i en knöl
Tor 26 maj 2016 kl 10:03
Potatis – så enkelt att odla. Men också den mest besprutade grödan. Varför? Och hur ska man egentligen koka potatis?

– Jag blev intresserad av potatis när vi flyttade hit, säger Anna Froster, frilansjournalist och författare till boken Potatis – om pumatassar, kupning och obändig livsvilja.

För några år sen flyttade hon till Broddetorp vid Hornborgasjön, mellan Falköping och Skövde.

– Grannarna drog in oss i odlingen. Och det var så häftigt att det var så enkelt att odla potatis!

Anna berättar om potatisens historia och kommer också med ett enkelt odlingstips – lägg bara potatis på gräsmattan och lägg över halm!

Potatis betraktar vi som närmast svensk. Men det tog hundra år för potatisen att slå igenom i Europa.

– Det var när man kom på att det gick att göra brännvin av potatisen som den slog igenom stort, säger Anna Froster. Då var det många som började odla. Och när man ändå hade potatis så kunde man försöka sig på att äta den också.

Potatis är lätt att odla, men är ändå den allra mest besprutade grödan.

Potatis står för 1 procent av marken vi odlar på, men för 30% av besprutningen. Anledningen är fienden bladmöglet.

Men det finns resistenta sorter som står emot bladmöglet. Varför odlar vi inte bara dem?

Erik Alexandersson, forskarassistent på Växtskydd, Sveriges Lantbruksuniversitet, förklarar hur bladmöglet fungerar, varför det är ett så stort problem och vad man kan göra åt det.

Bengt och Ivar Nilsson odlar ekologisk potatis utanför Falkenberg i Halland.

– Vi har vant oss vid osäkerheten. Ibland slås skörden ut av bladmöglet.

Odlarna Elna och Ulf Gränsbo i Vellinge i Skåne odlar både ekologisk och konventionell. I konventionell odling sprutar de en gång i veckan med bekämpningsmedel.

Men svenska bönder besprutar mycket mindre än i andra EU-länder.

Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Meny
Meny
Tor 21 sep kl 10:03(29 min)
Meny
Tor 14 sep kl 10:03(30 min)
Meny
Tor 07 sep kl 10:03(30 min)
Meny
Tor 31 aug kl 10:03(30 min)
Meny
Tor 29 jun kl 10:03(30 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".