Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Kulturnytt
P1 Kultur torsdag 26 maj
Tor 26 maj 2016 kl 13:00
Idag handlar det om ett transfeministiskt manifest; vad som händer när biblioteksdöden breder ut sig; den argentinska litteraturens Hitchcock och om konstnärerna som hamnade i skuggorna.

"En uppgörelse med föraktet för transkvinnor" - så beskrivs boken Ett transfeministiskt manifest. Samtal med författaren Maria Ramnehill om bilden av transpersonen, vikten av egna berättelser och förhållandet till feminismen.

Varje år stängs i genomsnitt 20 bibliotek i Sverige, framförallt på mindre orter i landet. Vad får det för konsekvenser? Samtal med kulturredaktionens Mattias Berg.

Den argentinska författaren Claudia Piñeiro har kallats för Buenos Aires Hitchcock för sina socialt engagerade spänningsromaner. Nu är hon aktuell med en ny roman om sin pappa, En kommunist i kalsonger. Ulla strängberg har träffat henne.

Måste konstnärer vara manliga bohemer för att platsa i konsthistorien? Konsthistorikern Linda Fagerström har besökt utställningen Moderna Män - 1900-1930 på Mjellby konstmuseum och resonerar i dagens essä från OBS kring såväl manliga som kvinnliga konstnärer som varit verksamma i marginalen, men som på senare år fått upprättelse när konstmuseerna börjat blanda sig i diskussionen om hur konsthistorien ska skrivas.

Och i Veckans ord letar idag kulturredaktionens Maria Edström efter samtida tankefigurer i ett sammansatt ord: "Klimathot".

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturnytt

Recension av ny skiva från Eminem och intervju med Sofia Helin i "Bron" vars sista säsong släpps snart

Eminem har släppt nya skivan "Revival" och årets grammisnomineringar klara.

Recension Eminems nya platta "Revival", kvinnliga konstnärers verk värderas lägre, grammisnomineringarna klara och en Bob Marley i baktakt önskar sig en vit jul.

Chefen för Kalmar konstmuseum slutar, elever på Israels äldsta konst- och designskola om Trumps Jerusalembesked, jazz för de minsta på film och idag presenterades svenska grammisnomineringarna

Dessutom om reaktionerna på den israeliska konstskolan Bezalel efter Trumps besked om att Jerusalem är Israels huvudstad och en jullucka där julens musik går i baktakt.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".