Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kända och okända människor delar med sig av sina livsöden och berättar om det där avgörande ögonblicket...
Ett avsnitt från Pira & Bråding i P3
Björn om att insjukna i anorexia
Sön 29 maj 2016 kl 14:03
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
När Björns studier inte blir vad han hoppats på försöker han få kontroll över sitt liv genom träning och vad han äter. Han blir så pass sjuk i anorexia att hans hjärta tillslut håller på att stanna.

I veckans Pira & Bråding möter vi 29-åriga Björn, en glad, social och sportig kille. Han växer upp med tre andra syskon och som det mellanbarnet han är gör han allt för att bli sedd och få stå i centrum. 22 år gammal bestämmer han sig för att ta tag i sitt liv, han flyttar till Sundsvall för att studera, mest för att visa sina föräldrar och syskon att även han kan bli någon. Och det är också nu som han börjar tappa kontrollen över sig själv.

När utbildningen i Sundsvall inte blir som han hoppats på och ensamheten trycker sig på långt borta från familjen, tar Björn kontrollen över sitt liv med hjälp av sin träning och vad han äter. Det börjar med att han bestämmer sig för att sluta äta godis. Det fortsätter med att han helt slutar äta kolhydrater. Till slut tillåter han sig själv att bara äta lite sallad, samtidigt som han tränar stenhårt varje dag. Efter bara några månader är han så pass sjuk i anorexia att hans hjärta håller på att stanna.

- Jag hade så pass låg puls att dom fruktade att jag skulle dö. Jag hamnade på sjukhus där dom övervakade mitt hjärta dygnet runt. Och på nätterna kunde jag vakna av att personalen sprang med min sjukhussäng till intensivvårdsavdelningen för att min puls var så låg.

Hör Björn berätta om hur det var att insjukna i anorexia. Hur han manipulerade hela sin omvärld och hur han tillslut vände allting på en bensinmack i Finnspång.

Programmet med Björn är en repris från tidigare i år. 

Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Pira & Bråding i P3

När Carolina är 14 år förändras hennes pappa totalt. Han blir arg för småsaker och glömmer bort vad han ska göra. Det visar sig att han drabbats av Alzheimer och bara har några få år kvar att leva.

Karolina blev utbränd i skolan Fre 17 nov kl 06:01(36 min)

Karolina älskar skolan. Hon är ambitiös och får höga betyg. Men till slut är det bara högsta betyg som duger, allt annat är ett misslyckande. Om hon inte är bäst så hatar och straffar hon sig själv.

Esters pappa kom ut som kvinna Fre 10 nov kl 06:01(30 min)

När Ester är 23 år så berättar hennes pappa att han är en kvinna. Att han numer vill bli kallad Ann-Christine. Esters tvingas omdefiniera inte bara vem hennes pappa är utan även vem hon själv är.

En morgon när Sofia är i Thailand på semester med sin familj väller det plötsligt fram en stor våg av vatten från havet mot hotellet. Sofia sugs med av vattnet och tvingas kämpa för att inte drunkna.

Redan som tonåring börjar Rene med rån och stölder. Han blir medlem i ett kriminellt gäng och utför allt grövre brott. Men inombords är allt kaos, han vill bort från gänget men vet inte hur.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".