Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges bästa konserter inom klassisk musik, nutida musik, jazz, folk- och världsmusik.
Ett avsnitt från P2 Live
Tarabband + Soher Chokear & Mousa Elias
Tis 17 maj 2016 kl 19:03
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Vi uppmärksammar P2-temat Flyktens musik med två konserter med artister som har personliga erfarenheter av flyktingskap: Malmöbandet Tarraband och den syriska duon Soher Chokear och Mousa Elias.

Malmöbandet Tarabband har haft stora framgångar under senare år. Sångerskan Nadin al Khalidi har sina rötter i Irak och Egypten och flydde till Sverige 2002. Sex år senare föddes Tarabband efter det arabiska ordet tarab som betecknar en passionerad och närmast extatisk kontakt som ibland uppstår mellan artist och publik.

Tarabbands musik är en fin mix av arabisk, latinsk och balkansk musik som är lätt att ta till sig. Inte minst i arabvärlden där många numera sjunger bandets sånger.

Sångtexterna skrivs mestadels av Nadin, ord som tar avstamp i hennes egna upplevelser av lidande och förtryck – som ändå föder hopp! En eld att värma sig vid när nattkylan tränger sig på.

Tarabband består av Nadin Al Khalidi, sång, saz, mandole, Gabriel Hermansson, mandole, Filip Runesson, fiol, Romain Coutama, elbas, Fredrik Gille, slagverk och Valter Kinbom, slagverk.

Soher Chokear var under många år professionell sångerska i Syrien men blev efterhand mer och mer kritisk till förhållandena i sitt hemland. Hon led av det politiska förtrycket och förföljelsen och  började sjunga sin brors Samih Chokear sånger, texter vars skarpa samhällskritik inte undgick president Assad och hans regim.

– Han vägrade att befatta sig med oss och vi hamnade i kylan och jag var tvungen att avsluta min karriär som sångerska, berättar Soher. Hon flyttade till Dubai för ett jobb som TV-producent innan regimen också där började ansätta henne. Hon drömde om åter börja sjunga  och kom att tänka på sin gamle vän och medmusiker Mousa Elias som hade flytt till Sverige redan 1999. Hösten 2015 anträdde Soher sin långa och farofyllda färd mot norr. Via Turkiet och Grekland fotvandrade hon den långa vägen till Sverige.

Till slut kom Soher Chokear till Sverige. En av de tiotusentals som släpptes in i vårt land under den stora flyktingvågen genom Europa hösten 2015. Hon fann sin vän oudspelaren Mousa och de bestämde sig snart för att börja jobba tillsammans. Vad vi hör är en av parets första offentliga konserter i Sverige. En speciell kväll på Stallet i Stockholm där Sohers bror plötsligt dyker upp, den berömde sångaren Samih Chokeir som tagit flyget från Paris för att träffa sin syster. Långa omfamningar och många tårar blev det. Soher och Samih hade då inte setts på över sex år. Under konserten sjöng Soher sin brors sånger på nytt.

Producent och Programledare: Mats Einarsson

Musik som spelats i avsnittet

  • 19.24
    Tarabband, Nadin Al Khalidi, Sång, Saz, Mandole, Gabriel Hermansson, Gitarr, Mandole, Kör, Filip Runesson, Fiol, Romain Coutama, Elbas, Fredrik Gille, Slagverk, Kör, Valter Kinbom, Slagverk, Kör. - Ya Wel
    Kompositör: Trad
  • 20.21
    Soher Choukear, Sång, Mousa Elias, Ud, - Waqt Al Barred
    Kompositör: Samih Chokeir
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet P2 Live

Hör Marc-Antoine Charpentiers välkända Te Deum i en konsert från årets tidig musik-festival i Utrecht. Dessutom invigning av orgeln i Hamburgs nya spektakulära konserthus Elbfilharmonin.

P2 Live Lör 09 dec kl 21:00(60 min)

med Tina Ahlin. 1. Claude Debussy: Andra preludieboken (1913). Jean-Yves Thibaudet, piano. Från BBC radio international. 2. Andrea Tarrodi: Serenade in seven colours (2013). Västerås sinfonietta...

Världsdirigenten Gustavo Dudamel kommer till Stockholm och leder Kungliga filharmonikerna i den årliga Nobelkonserten. Det blir Jupitersymfonin av Mozart och Also Sprach Zarathustra av Strauss.

Kullervo är oäktingen som säljs som slav. Han utsätts för all sorts grymhet, fast överlever och hämnas med hjälp av magi – men Kullervo förstör och förgör i stort sett allt han ställs inför...

Följ med på festkonsert från Berwaldhallen när vi firar ett sekel av finländsk självständighet. På scenen bland annat sopranen Karita Mattila, en av Finlands största klassiska stjärnor.

Upptäck avsnitt från liknande program

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".