Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Valda delar ur P1 Kultur - programmet som introducerar, fördjupar och analyserar.
Ett avsnitt från Kulturpoddar i P1
Minnen av försvunna i Mexico blir konst
Ons 27 apr 2016 kl 13:03
27.000 människor har försvunnit i Mexico på senare år. Möt konstnären Alfredo Lopéz Casanova som vill se till att de inte glöms bort. Dessutom, vår korrespondent Lotten Collin om medieläget i landet.

Lyssna på hela onsdagens P1 Kultur med Roger Wilson här

I helgen kom slutrapporten från den kommission som granskat myndigheternas agerande kring de 43 lärarstudenter som försvann i Mexiko 2014. En rapport som pekade på att både militären och federala institutioner kan ha varit inblandade i försvinnandet. Men att utredningens arbete försvårats av regeringen.

Och det här är långt ifrån det enda fallet med människor som bara försvunnit. Enligt Amnesty international har mer än 27 000 personer försvunnit de senaste tio åren.

En av de som försöker se till att de försvunna personerna inte glöms bort är konstnären Alfredo Lopéz Casanova som med sitt projekt Viejas de la memoria (ungefär "Spår av minnen") vill synliggöra både de saknade och de anhöriga som vandrat mil i sökandet efter sanningen kring vad som hänt deras familjemedlemmar.

I projektet har konstnären helt enkelt samlat in skor från olika delar av Mexiko och Centralamerika, skor som tillhört anhöriga till försvunna och som används för att berätta deras historia. Frilansjournalisten Åsa Welander träffade Alfredo Lopez Casanova och en av de anhöriga som donerat sina skor till projektet i Mexico City.

Efter reportaget pratar programledaren Roger Wilson med Sveriges Radios latinamerikakorrespondent Lotten Collin om läget i Mexico - ett land som ligger på en av bottennoteringarna på Reportrar utan gränsers lita över pressfrihet.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

Vi tar tempen på filmåret 2017 - och tv-seriehösten. Vad har fastnat i den stora strömmen? The Square, väl? Sameblod? Alias Grace? Grotesco? Fyra kritiker och en programledare väljer och vrakar.

Robert Lepage får en egen teater Tor 14 dec kl 10:01(16 min)

Kerstin Berggren åkte till Quebec City för att träffa den världsberömde kanadensiske teaterskaparen, skådespelaren, manusförfattaren och filmregissören Robert Lepage.

En internationell lägesrapport kring metoo-rörelsen med fem av radions korrespondenter - och så intervjuar vi en av världens ledande feministiska litteraturforskare. Och en essä om att förvandlas från...

Gullan Bornemark – med rätt att tralla Tis 12 dec kl 13:01(29 min)

Hårt arbetande i barnens tjänst - 2017 fyllde Gullan Bornemark 90 år. Kulturredaktionens Lisa Wall porträtterar den svenska barnmusikens portalfigur.

Roger Wilson med gäster värmer upp inför Nobeldagen: Björn Kjellman läser ett avsnitt ur Kasuo Ishiguros Nobelföreläsning, vi diskuterar filmerna efter hans böcker och Mattias Berg om turerna kring...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".