Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Granskar medier & journalistik. Går bakom veckans rubriker & spanar in i framtidens medielandskap.
Ett avsnitt från Medierna
Grundlagsskyddad aktiemanipulation och gräl om demonstrationssiffror
Lör 30 apr 2016 kl 11:03
Har källskydd blivit verktyg för aktiemanipulation? 25 000 demonstranter fyllde torget i Härnösand. Eller? Sifferkamp satte sjukhusstriden på kartan. Och utrensning av redaktionernas fotografer.

Blir källskyddet ett verktyg för aktiemanipulation?

I maj 2015 uppmärksammade vi här i Medierna ett växande problem med att anonyma skribenter haussar upp sitt egna aktieinnehav i etablerade mediers så kallade börsforum. I torsdags väckte Ekobrottsmyndigheten åtal mot två misstänkta. 

Ja, med hjälp av ID-kapningar, falska profiler och till synes initierade aktieanalyser har två misstänkta läkarstudenter kunnat dupera så många forum-medlemmar att dom på kort tid tjänat miljoner. Dom är nu misstänkta för grov otillbörlig marknadspåverkan.

Men den här historien rymmer inte bara ett raffinierat brott, den rymmer också frågan om vilket ansvar de medier som erbjuder dessa börsforum har. Åtalet ställer frågor om yttrandefrihetens gränser, men också frågan om grundlagsskyddade medier utnyttjas som ett verktyg för grov brottslighet.

Siffergrälet som satte Västernorrlands sjukhusstrid på kartan

I veckan blåstes det på när det sas att 25 000 demonstranter slutit upp på torget i Härnösand för att visa sitt missnöje med nedskärningar i den lokala vården. Om den här siffran stämmer, skulle vi på riktigt kunna säga man ur huse, för i Härnösands kommun bor det nämligen nästan exakt 25 000 personer.
Det var en stor demonstration, utan tvekan. Och frågan om hur många som var på torget är inte samma fråga som hur många som deltog i demonstrationen. Men i rapporteringen verkar just siffran 25 000 ha slagit an så starkt att nyheten till och med fick nationella vingar. Siffran rapporterades glatt vidare, trots att ingen riktigt verkar ha kollat om den stämmer.
Vi skickade vår reporter Tonchi Percan till Västernorrland för att undersöka hur väl journalisterna klarar av att korrekt rapportera om den infekterade sjukhusstrid som rasar där. 

Bilderna allt viktigare – men fotograferna blir färre 

De professionella nyhetsfotograferna blir allt färre på Sveriges redaktioner. Och det är en utveckling som sker samtidigt som bilden blir allt mer betydelsefull för att nyheter ska spridas på nätet.

Idag ska alla göra allt – multijournalister ska alla vara. Skriva, fota, live-rapportera och twittra. Svunnen är tiden när fotografen fick stå i mörkerrummet för att kalibrera bilden till högsta kvalitet.  

Vad händer med vår nyhetskonsumtion när bilden inte ges samma värde. Vår reporter Linnea Svensson har gjort det här reportaget och hon började hos Lennye Osbeck – som nyss lämnat jobbet efter nästan femtio år som fotograf inom koncernen Mittmedia som gått långt i sin utrensning av bildjournalister.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Medierna

Vi berättar om nya siffror från Rättviseförmedlingen. Varför är svensk journalistik så ojämställd? Kommer influencers öka öppenheten eller krävs hårdare tag mot smygreklam? Och om fake news-debatten.

Norran hade fel när busschaufför påstods visat porr för barn. Utredning om SR-profil klar – chefer agerade inte. Expressen ville styra artikel enligt Medievärlden. Ifrågasatt Östling-fokus efter UG.

Special: Symbolerna som drev dreven Lör 04 nov kl 11:03(35 min)

Vi repriserar tre delar ur vår sommarserie 2017. Om detaljerna som blev symbol för en hel granskning eller drev – ibland på bekostnad av den större bilden. Om kissblöjor, knäckebröd och kaffeflickor.

Hur fungerar pressetiken i ett läge där "alla" redan vet allt? Hör kvinnorna som gjorde uppror mot sexism och gubbsjuka på Aftonbladet -78. Hårt kritiserad forskarteori blev vikinganyhet med vingar.

Hård kritik mot Aftonbladet och TV4 efter upproret mot sexuella trakasserier och övergrepp. Vi besöker Helsingfors och Amsterdam. Hur blir det med public service-finansiering via skatten?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".