Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Framtidens cancerkur är här
Tis 31 maj 2016 kl 10:03
Ett nytt sätt att bekämpa cancer skapar hopp för många svårt sjuka. Kroppens eget immunförsvar attackerar cancern och i flera fall har tumörer formligen smält bort.

Agneta upptäckte hudcancern först när det var för sent. Den hade spritt sig till skelett och lymfkörtlar. Tidigare har spridd malignt melanom varit i princip omöjlig att behandla, men nu finns hopp. Immunterapi är en ny gren av cancerbehandling som går ut på att använda patientens eget immunförsvar för att attackera tumörerna. De senaste åren har det kommit nya behandlingar och forskning pågår för att hitta säkra och bra sätt för kroppen att själv ta itu med cancern. I några fall har man sett tumörer smälta bort helt. Men vad som händer på lång sikt och om vem det fungerar på vet man ännu ganska lite.

Kropp & Själ följer med till Karolinska sjukhuset när Agneta får testa en helt ny kombination av immunterapi. Celler från hennes egna tumörer har odlats och preparerats och ska föras in i kroppen igen.

Vi möter också Ove Rackner som för ett år sedan var svårt sjuk i cancer men som nu är helt tumörfri.  

Gäster i programmet är immunterapiforskarna och professorerna Rolf Kiessling och Angelica Loskog samt Roger Henriksson, professor i tumörsjukdomar och Yvonne Brandberg, psykolog och professor i vårdvetenskap.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Djuret människan Igår kl 10:03(55 min)

Det finns en dubbelhet i relationen mellan människa och djur. Vi tycker oss stå över dem men är samtidigt beroende av dem. Förtjänar vi vår särställning i naturen eller är vi ett djur bland andra?

Trångbodd 2017 Tis 05 dec kl 10:03(55 min)

Familjen Maagbi bor fyra personer på 14 kvadrat. I ett rum lagar de mat, sover och leker. De har inget kök utan får diska på golvet i badrummet.

Sofia Pettersson, 41, har Alzheimers sjukdom. Hon beskriver det som en baksmälla som aldrig går över. Om några år kommer hon att förlora sitt närminne och ha svårt att känna igen sina närstående.

Rusning till transvården Tis 21 nov kl 10:03(55 min)

Antalet personer som söker sig till vården för att de inte känner igen sig i det kön de föddes med, könsdysfori, har ökat stort. Lång väntan på diagnos och behandling leder till stort lidande.

Bota din talrädsla Tis 14 nov kl 10:03(55 min)

En presentation på jobbet. Ett tal på ett bröllop. Många får hjärtklappning av bara tanken på att tala inför grupp. Men det finns hjälp att få för att minska ångesten.

Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".