Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Korta dokumentärer från nutiden. Nära samtal och reportage om människors liv och idéer.
Ett avsnitt från Tendens – kortdokumentärer
Efter 40 år på SAAB
Tis 31 maj 2016 kl 11:04
60 år gammal tvingas Thomas Lanz ut på arbetsmarknaden för att söka jobb, skriva CV och gå på anställningsintervjuer. Han var en av 3000 som miste jobbet och försökte se det som en nystart.

Trollhättebygden drabbades hårt när SAAB gick i konkurs i december 2011  och läget beskrevs som nattsvart. I ett slag förlorade cirka 3000 personer jobbet och i och med det också tron på framtiden.

Men mitt i det nattsvarta fanns ändå ljusglimtar. För några blev konkursen en nystart. Thomas Lanz är en av de som tvingades leta efter en ny väg i livet.

– Det är som en person sa till mig, det gör inte så mycket om man kör lite fel. Då för man ju se något nytt och det är ju en upplevelse det med. Livet är ju så, säger Thomas Lanz.

Programmet är gjort av Carina Holmberg.

Programmet tillhör kategorin: Dokumentär
Alla avsnitt från programmet Tendens – kortdokumentärer

Hur kan det komma sig att man börjar tro att man inte bara är smartare utan också godare för att man har en hög utbildning? Varför säger vi att högutbildade är mer toleranta än lågutbildade? (REPRIS)

Hög på lustgas Tis 12 dec kl 11:04(31 min)

Lustgas är idag ett trendigt berusningsmedel bland unga i Sverige. I färgglada ballonger säljs gasen på rejv, klubbar och barer. I Finland har försäljningen förbjudits, men i Sverige är det lagligt.

Jag vill festa i det fria Mån 11 dec kl 11:04(28 min)

Det är mitt i natten. Gina och hennes vänner går i skogen och letar efter svartklubben där de ska dansa tills i morgon och kanske ta droger. Festen saknar tillstånd och polisen är beredd. 

Mormor tyckte Hitler var tjusig Ons 06 dec kl 11:04(28 min)

Det är tidigt 1960-tal, nya idéer ligger i luften och framtiden är ljus. Men på Kalmar allmänna läroverk gör en biologilärare allt han kan för att göra livet surt för vissa elever – de judiska.

Min far var nazist Tis 05 dec kl 11:04(28 min)

Folke Schimanski växte upp i Tyskland på 30-talet med en far som var aktiv i Hitlers nazistparti. Under hela sitt liv har han brottats med skuldkänslor och frågan om sin egen roll i historien (REPRIS)

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".