Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Valda delar ur P1 Kultur - programmet som introducerar, fördjupar och analyserar.
Ett avsnitt från Kulturpoddar i P1
Ny serie: Stängslet och gränsen, del 1
Tis 03 maj 2016 kl 13:01
Många europeiska länder lägger allt större energi på att bygga murar och resa stängsel mot omvärlden. Möt konstnärer, aktivister, dramatiker, forskare och flyktingar som berättar om det nya Europa.

Alla delar i vår reportageserie Stängslet och gränsen längst ned i artikeln

Efter en lång period av ökat samarbete i Europa och ett expanderande EU har diskussionen vänt drastiskt i en annan riktning. Många regeringar i europeiska länder lägger allt större energi på att bygga murar och resa stängsel mot omvärlden.

På vissa håll ifrågasätts till och med hela EU-projektet. Samtidigt har vi den största flyktingströmmen i modern tid att förhålla oss till och som i många länder driver på byggandet av de nya stängslen mot omvärlden.

Möt konstnärer, aktivister, dramatiker, forskare, flyktingar, filosofer och andra som berättar om hur de upplever den nya situationen i Europa.

Programserien besöker Polen, Tyskland, Sverige, Tjeckien, Belarus och Grekland. Vi gör också en avstickare till Indien för att jämföra byggandet av murar mot omvärlden i det som brukar kallas världens största demokrati med hur läget är i Europa just nu.

Producent: Fredrik Wadström

Tisdagarna 3, 10, 17 och 24 maj efter 13.00 i P1 Kultur, repris samma kväll kl 18.15

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

Roger Wilson med gäster värmer upp inför Nobeldagen: Björn Kjellman läser ett avsnitt ur Kasuo Ishiguros Nobelföreläsning, vi diskuterar filmerna efter hans böcker och Mattias Berg om turerna kring...

Kazuo Ishiguros Nobelföreläsning Fre 08 dec kl 13:01(20 min)

Björn Kjellman läser utdrag ur Kazuo Ishiguros Nobelföreläsning från Börshuset i Stockholm. Översättningen är gjord av Rose-Marie Nielsen.

Finlands 100 år av självständighet Ons 06 dec kl 15:00(35 min)

Samtal om nya filmatiseringen av Väinö Linnas Okänd soldat, intervju med författaren Sirpa Kähkönen och håglöshet i serieformat.

Just nu pågår en konstfestivalen Pacific Standard Time Los Angeles- Latinamerica - flera hundra utställningar i ett försök att mötas över en gräns som just nu är tydligare markerad än någonsin.

P1 Kultur har träffat gänget bakom "Solsidan – The Movie" och reder ut fenomenet "Solsidan", från rutan till duken, med kulturjournalisterna Göran Everdahl och Nina Asarnoj.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".