Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Mineraldatabas kan avslöja smugglarna i Afrika
Mån 30 maj 2016 kl 12:10
Nu ska smugglingen av konfliktmineraler från Kongo och grannländer kunna avslöjas bättre. Det sker med hjälp av insamlade mineralanalyser från hundratals gruvor, som lagras i en databas i Burundi.

Det finns ett 40-tal grundämnen, i mycket små mängder, som kommer på köpet när tenn, tantalit och volfram exporteras från de afrikanska länderna.

Misstänker man smugglare lyckats få in sin export i de certifierade leverantörskedjorna kan man ta ett AFP, ett analytical fingerprint, där de förorenande grundämnena direkt kan peka ut vilket gruvområde som mineralen kommer från, menar Hans-Eike Gäbler, geolog vid Geozentrum, Hannover som tagit fram metoden åt geologer verksamma i Kongo, Rwanda och Burundi.

I programmet medverkar Joakim Wohlfeil, biståndsarbetare, Diakonia, Bibi Bleekemoelen, Fairphone och Hans-Eike Gäbler, geolog vid Geozentrum i Hannover.


Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Tor 16 nov kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Margaret Hamilton trotsade 1960-talets hemmafruideal och blev Apolloprojektets första programmerare. Tack vare hennes mjukvara blev månlandningen möjlig. Samtidigt lade hon grunden för en ny industri.

Drottning Ranavalona styrde över Madagaskar på 1800-talet. Hon har beskrivits både som en kvinnliga version av Caligula och en smart antikolonial hjältinna. Allt handlar om vem som skriver historien.

Kvinnan som skrev världens första roman Mån 13 nov kl 12:10(20 min)

År 1002 börjar en japansk hovdam, Murasaki Shikibu, skriva en berättelse om prins Genji och alla kvinnor han möter. Vad hon inte vet är att hennes bok långt senare ska klassas som den första romanen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".