Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Kulturnytt
P1 Kultur måndag 30 maj
Mån 30 maj 2016 kl 13:00
Meg Rosoff tar idag emot ALMA-priset. Vi tar mellantid på sponsrad journalistik. Ett möte med poeten och brandmannen Daniel Boyacioglu. Och så om den där våldsamma naturen - övervinna eller samarbeta?

För femton år sen vann Daniel Boyacioglu SM i Poetry slam. Han kallades ett underbarn och blev snabbt känd för sin energiska framställning och för sina texter som träffade rätt i tiden.
Nu är han aktuell med sin sjätte diktsamling. Boyacioglu själv kombinerar numera författandet med arbete som brandman, och samlingens titel är Allt om eld, om kärlekssorg i vardagen. Sofia Olsson har träffat honom.

Idag tar Meg Rosoff emot ALMA-priset, till Astrid Lindgrens minne. Rosoff som slutade försöka vara liten, smal, ladylike för att istället skriva rått har nått stora framgångar med sina böcker för unga vuxna. Jenny Aschenbrenner kommenterar.

Tidningshusen söker nya sätt att finansiera journalistiken när annonsörerna och prenumeranterna sviker. Ett sätt är att ingå samarbeten med företag som betalar för det skrivna. Koncernen Mitt Media har planer och Svenska Dagbladet har ingått ett samarbete med Stockholms Auktionsverk som sponsrar delar av tidningens konstbevakning. Samtal med Lisa Irenius, kulturchef SvD, Ola Sigvardsson Pressombudsman, och Helena Giertta, chefredaktör Journalisten.

Aase Berg har gjort dagens Obs-essä som handlar om den där naturen - våldsam, skrämmande, oresonlig. Varför vill man bestiga ett berg? Berg har läst bergsbestigaren Fredrik Strängs bok om K2, Jan Guillous essä Man på Matterhorn, Juliane Koepckes berättelse om hur hon överlevde en flygolycka och landade i djungel varifrån hon hittade ut efter elva dagar, och sett Werner Herzogs film Grizzly Man där han beskriver den likgiltiga tomheten i en björns blick.

Programledare: Måns Hirschfeldt
Producent: Minna GrönforsMusik som spelats i avsnittet

 • 13.30
  Daniel Boyacioglu, Fredrik Bergström - Kärleksdikt
  Album: Visa 2007 - Show Me The Money
  Kompositör: Fredrik Bergström
  Bolag: KONICHIWA RECORDS
 • 13.32
  Miles Davis, Gil Evans - Solea
  Album: Sketches Of Spain
  Kompositör: Gil Evans
  Bolag: COLUMBIA
 • 13.33
  Gil Scott-Heron - Me And The Devil
  Album: I'M New Here
  Kompositör: Robert (3) Johnson
  Bolag: XL-RECORDINGS
Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturnytt

Efter uppropet #konstnärligfrihet protesterar nu konstnärer mot Moderna Museet och Göteborgs Konsthalls panelsamtal för att vara exkluderande. "Lucy" av Jamaica Kincaid är romanen alla borde läsa.

Dansaren Jamila Salimpour död, Saudiarabien tillåter allmänna biografer och Golden Globe-nomineringar till Alexander Skarsgård och Ruben Östlund.

Ruben Östlund och Alexander Skarsgård Golden Globe-nominerade, Jamila Salimpour, en av de största inom magdansgenren är död. Saudiarabien öppnar allmänna biografer igen.

Saudiarabien öppnar allmänna biografer, recension av Suzanne Scanlons "Hennes 37:e år" och Gunnar Bolin öppnar lucka nummer 11 i julkalendern. Programledare Andrea Valderrama.

Intervju med Alia Malek. "My fair lady" på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".