Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Kulturnytt
P1 Kultur torsdag 2 juni
Tor 02 jun 2016 kl 13:00
Om den klassikerutnämnda boken "I love Dick", intervju med författaren Chris Kraus. Dessutom om konstnären Damián Ortega aktuell på Malmö konsthall; nazisternas konststölder och om ordet "nej".

På Malmö konsthall hänger just nu en isärplockad Volkswagen typ 1, mer känd på svenska som Bubblan, i taket - som en tredimensionell sprängskiss. Och Bubblan har blivit ett återkommande inslag i den mexikanska konstnären Damián Ortegas konstnärskap. Samtal med kulturredaktionens konstkritiker Cecilia Blomberg om utställningen Casino.

Romanen I love Dick kom ut första gången 1997 - först mött med förskräckelse, sedan hyllad. Idag är boken betraktad som en feministisk klassiker och nu kommer den i svensk översättning. Kulturredaktionens Jenny Aschenbrenner har träffat författaren Chris Kraus.

Men har gjort I love Dick till den ikoniska bok den blivit? Samtal med litteraturkritikerna Johanne Lykke Holm och Kristofer Folkhammar.  

Under 1930- och 40-talen tvingade nazisterna i Tyskland till sig stora mängder konst. Många av dessa verk har sedan efter andra värdskriget cirkulerat i den mindre nogräknade konsthandeln. Det internationellt mest uppmärksammade beslaget av konst med nazikopplingar på länge kretsar den amerikanska författaren och kulturjournalisten Catherine Hickleys bok The Munich Art Hoard - Hitler's dealer and his secret legacy. Kulturredaktionens konstkritiker Mårten Arndtzén har läst den.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturnytt

Recension av ny skiva från Eminem och intervju med Sofia Helin i "Bron" vars sista säsong släpps snart

Eminem har släppt nya skivan "Revival" och årets grammisnomineringar klara.

Recension Eminems nya platta "Revival", kvinnliga konstnärers verk värderas lägre, grammisnomineringarna klara och en Bob Marley i baktakt önskar sig en vit jul.

Chefen för Kalmar konstmuseum slutar, elever på Israels äldsta konst- och designskola om Trumps Jerusalembesked, jazz för de minsta på film och idag presenterades svenska grammisnomineringarna

Dessutom om reaktionerna på den israeliska konstskolan Bezalel efter Trumps besked om att Jerusalem är Israels huvudstad och en jullucka där julens musik går i baktakt.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".