Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges bästa konserter inom klassisk musik, nutida musik, jazz, folk- och världsmusik.
Ett avsnitt från P2 Live
Arabiskt från Skåne med Tarabband + amerikanska Solas spelar irländskt
Tis 24 maj 2016 kl 19:03
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Malmöbandet Tarabband har en stor publik i Sverige men en ännu större i arabvärlden. Amerikanska Solas fördjupar sig i irländsk musik men kryddar också repertoaren med Bob Dylan och Woody Guthrie.

Malmöbandet Tarabband har en stor publik i Sverige men en ännu större i arabvärlden. Amerikanska Solas fördjupar sig i irländsk musik från Irland och USA men kryddar också repertoaren med en och annan låt av Bob Dylan och Woody Guthrie.

Tarabband på Stallet den 18 mars ingick i bandets releaseturné för senaste skivan ”Ashofak Baden”. Här bjöds publiken på både nyskrivna och äldre låtar skrivna av bandets medlemmar. Texterna står sångerskan Nadin Al Khalidi för och är hennes personliga vittnesmål från krig och flyktingskap men framför allt om ett hopp om som aldrig får släckas. I en av sångerna berättas om den 18-åriga irakiska flickan Ceylan som med sitt mod som enda vapen försvarade sin by när inkräktarna kom.

Vi hör den andra delen av konserten på Stallet i Stockholm. Tarabband består av Nadin Al Khalidi, sång, saz, mandole, Gabriel Hermansson, mandole, Filip Runesson, fiol, Romain Coutama, elbas, Fredrik Gille, slagverk, Valter Kinbom, slagverk. 

Solas är ett amerikanskt band som i två decennier hängivet odlat sin irländska musik. Femmannabandet firade 2016 sitt 20 års-jubileum med en ny skiva ”After all these years” och med en turné i Europa och en konsert på Uppsala Konsert & Kongress.

Solas rör sig i flera stilar och genrer, framför gärna sånger av folksångarikoner som Woody Guthrie, Tom Waits och Bob Dylan. Här kommer vi bland att höra Dylans”Seven Curses” och  som extranummer Woody Guthries klassiker ”Pastures of Plenty”. Men mest handlar det om danslåtar och sånger från skotsk och irländsk tradition, bland annat en låt med den fantasieggande titeln ”Neil Gow’s lament for the death of his second wife” som skrevs av den skotske fiolspelmannen Neil Gow för över 200 år sedan.

Det här är den andra delen av Solas konsert på Uppsala Konsert & Kongress 30 januari. Solas består av Moira Smiley, sång, piano, banjo, Seamus Egan, gitarr, banjo, whistle, flöjt, Winifred Horan, fiol, Seamus McElholm, gitarr, sång, piano, Mick McAuley, dragspel, sång.

Producent och programledare: Mats Einarsson

Musik som spelats i avsnittet

  • 20.24
    Solas, Moira Smiley, Sång, Piano, Banjo, Seamus Egan, Gitarr, Banjo, Whistle, Flöjt, Winifred Horan, Fiol, Seamus Mcelholm, Gitarr, Sång, Piano, Mick Mcauley, Dragspel, Sång. - Pastures Of Plenty
    Kompositör: Woody Guthrie
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet P2 Live
P2 Live
Igår kl 19:03(117 min)
P2 Live
Ons 20 sep kl 19:03(117 min)
P2 Live
Tis 19 sep kl 20:30(90 min)
P2 Live
Tis 19 sep kl 19:03(87 min)
P2 Live
Mån 18 sep kl 19:03(117 min)
Upptäck avsnitt från liknande program
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".