Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges bästa konserter inom klassisk musik, nutida musik, jazz, folk- och världsmusik.
Ett avsnitt från P2 Live
Orphei Drängars vårkonsert
Ons 25 maj 2016 kl 19:03
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Gamla välkända nummer varvas som vanligt med nyare och lite annorlunda material när den anrika kören Orphei Drängar sjunger in våren i Uppsala.

 Bland annat får vi höra ett nykomponerat stycke av Mats Larsson Gothe. Gästartist i konserten är Anna Larsson, alt. Både henne och Mats Larsson Gothe får vi träffa i konserten i form av en intervju som gjordes i samband med generalrepetitionen.

Orphei Drängar är en kör med gamla anor. Redan 1853, den 30 oktober, bildades sällskapet i krögaren Österbergs festvåning vid Gamla Torget i Uppsala. Den gången samlade förstetenoren Jonas Widén kring sig tre sångare, en dirigent – Oscar Arpi, ledare för Allmänna sången – en pianist och, för säkerhets skull, en åhörare. 

Ambitionsnivån steg med åren och 1864 gav Orphei Drängar sin första konsert under eget namn.

Nu är det 2016 och Orphei Drängar har sedan 2008 sin första kvinnliga dirigent, Cecilia Rydinger Alin. En intervju med henne kan vi också höra i kvällens konsert.

Producent: Diyar Boskani
Programledare: Per Lindqvist

Musik som spelats i avsnittet

  • 20.31
    Dalasinfoniettan (Orkester), David Björkman (Dirigent) - Sinfonietta
    Kompositör: Francis Poulenc
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet P2 Live

Den tyska saxofonisten Nicole Johänntgen startade nätverket SOFIA för att unga, kvinnliga jazzmusiker ska samlas och stötta varandra. Vi spelade in henne och några kollegor under Ystad Jazzfestival.

Snabba danslåtar varvas med hjärtskärande ballader när Laura Cortese, en av dagens unga stjärnor inom amerikansk folkmusik, står på scen med sitt band. Dessutom hör vi skånelåtar med Karin Wallin.

KONSERT: Prins Eugen och musiken Igår kl 19:03(117 min)

Lyssna på en helkväll med musik av tonsättare som har kopplingar till prins Eugen och hans konstnärskap, däribland Emil Sjögren och Wilhelm Stenhammar.

Violinisten Christian Svarfar och pianisten Henrik Måwe bjuder på Edvard Grieg och Amanda Maier-Röntgen. Dessutom Mariamusik med Lettiska Radions kör och Riga Sinfonietta.

KONSERT: Tonsättarfestival med HK Gruber Tor 16 nov kl 19:03(147 min)

I år är det den österrikiska tonsättaren Heinz Karl Gruber, eller HK Gruber, som står i centrum för Tonsättarfestivalen på Stockholms konserthus. Direktsändning från invigningen.

Upptäck avsnitt från liknande program

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".