Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nio decennier av fantastisk radio att återupptäcka och minnas.
Ett avsnitt från Avgörande ögonblick
Elizabeth - den 90-åriga monarken
Mån 23 maj 2016 kl 06:00
I år har Storbritanniens drottning Elizabeth fyllt 90 år. Hon är inte bara landets äldsta monark genom tiderna utan också den regent som suttit längst på tronen, i 64 år.

Diskret, plikttrogen och korrekt är de ord som brukar användas när drottning Elizabeth ska beskrivas. men de som känner henne brukar lägga till humoristisk och en lysande imitatör.

Elisabeth kröntes till Storbritanniens drottning 1953 och blev också det brittiska samväldets överhuvud.

Redan som väldigt ung lovade hon att tjäna som drottning hela sitt liv, ett löfte hon inte verkar ha några som helst planer på att bryta. Med jämna mellanrum dyker frågan upp om hon inte ska lämna över tronen till sin son Charles men varje gång har svaret varit detsamma: jag stannar på min post.

Hennes popularitet är stor och 75% av den engelska befolkningen stöder monarkin. Vad som händer med kungahusets popularitet när drottningen en gång dör är däremot en öppen fråga.

Drottning Elizabeth porträtteras av Agneta Ramberg, under åren 2002 - 2006 radions utrikeskorrespondent i London, i ett samtal med Rigmor Ohlsson.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Avgörande ögonblick
Sång i gamla stan 1938 Igår kl 10:55(4:56 min)

Året är 1938. I Gamla stan i Stockholm finns en man som tycker om att sjunga. Radion ska spela in hans sång. Det visar sig dock ta längre tid än vad radions reporter planerat.

I november 1938 fyllde Selma Lagerlöf 80 år. I radion tackade den berömda författarinnan för alla hyllningar och uppvaktningar.

Husmödrar gympar loss 1942 Ons 08 nov kl 10:55(4:53 min)

Korta och långa, gamla och unga, smala och tjocka. Utseendet skiljer men en sak har de gemensamt, husmödrarna som år 1942 kommit till Zinkensdamms idrottsplats i Stockholm. De vill gymnastisera.

Radions brevlåda för sociala frågor 1940 Ons 01 nov kl 10:55(4:57 min)

Året är 1940 och breven väller in till radions brevlåda där Anna-Lisa Söderblom gör sitt bästa för att besvara frågor om allt från oönskade graviditeter till hur stötta soldater i främmande land.

Martin Ljung söker hembiträdesplats 1954 Ons 25 okt kl 10:55(4:57 min)

Året är 1954 och Martin Ljung svarar på en annons om hembiträdesplats. En riktigt lyckad busringning tyckte han men alla var inte lika roade.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".