Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Anneli Dufva intervjuar teaterprofiler i Sverige.
Ett avsnitt från Teaterprogrammet
Möt Jörgen Dahlqvist, från konstnärligt gränsöverskridande Teatr Weimar i Malmö
Fre 20 maj 2016 kl 19:03
Dramatiker och regissör som väljer Europa framför Stockholm och befäster Malmö som nytt konstnärligt o kreativt centrum för avancerad och nyskapande scenkonst.

Jörgen Dahlqvist är dramatiker och konstnärlig ledare för Teatr Weimar i Malmö, född i Skellefteå 1968. Där jobbade han med musik och hade ett skivbolag. Han flyttade sedan till Malmö, där han arbetade som grafisk formgivare, innan han via studier på teatervetenskapen i Lund år 2003 skapade Teatr Weimar i Malmö tillsammans med bland annat dramatikern Christina Ouzounidis, regissören Fredrik Haller, scenografen och ljussättaren Johan Bergman och skådespelaren Linda Ritzén. 

Teatr Weimars föreställningar är språkliga och rumsliga experiment – en sorts mångbottnade installationer där text, musik och ljud är lika viktiga. En av deras mest uppmärksammade föreställningar är Christina Ouzounidis Heterofil – en heterosexuell cabaret från 2008, som valdes ut till Teaterbiennalen 2009 och även sändes i SVT.

Weimar har samarbetat med flera institutioner som Stockholms stadsteater, Unga Dramaten och Malmö Stadsteater. Det finns också en stark koppling till Teaterhögskolan i Malmö, där Jörgen Dahlqvist tidigare var prefekt och numera undervisar.

En annan av Dahlqvists/Weimars omtalade föreställningar, Hamlet II:Exit ghost, som skapades i samarbete med Kent Olofsson, Linda Ritzén och Rafael Pettersson, har gjorts som radioteater. Den föreställningen fick pris i en europeisk radiodramatävling häromåret, ytterligare en del av den internationella uppmärksamhet som verket fått.

Tidigare i våras startade Dahlqvist och Teatr Weimar en scenkonstfestival i Malmö för att ytterligare befästa Malmö som nytt konstnärlig o kreativt centrum för avancerad och nyskapande scenkonst.


Som sitt klipp från Radioteaterbiblioteket valde Jörgen Dahlqvist Kallocain av Karin Boye, i regi av Willy Peters. Föreställningen finns att lyssna på i sin helhet här nedan.

 

Programmet tillhör kategorin: Drama
Alla avsnitt från programmet Teaterprogrammet

Rikard Wolff är skådespelare och sångare – välkänd och folkkär – efter en lång och gedigen karriär på scen och på film. Inte minst genom rollen som Zac i Änglagård-filmerna.

Mellika Melouani Melani är skådespelare, regissör och konstnärlig ledare för Folkoperan i Stockholm. Hon intervjuas av Anneli Dufva.

Möt dramatikern Dennis Magnusson! Fre 03 nov kl 19:03(27 min)

Pjäsen ”Dylan-sällskapet” och tv-serierna ”Jordskott” och ”30 grader i februari” är exempel på dramatikern och manusförfattaren Dennis Magnussons arbete. I dag är Magnusson gäst hon Anneli Dufva!

Birgitta Ulfsson intervjuades av Anneli Dufva i april 2016. Ulfsson spelade då i Fosterlandet på Stadsteatern i Stockholm. Birgitta Ulfsson var 89 år när hon gick bort den 8 oktober.

Möt Alexandra Zetterberg-Ehn! Fre 06 okt kl 19:03(27 min)

Möt Alexandra Zetterberg-Ehn, skådespelare vid Folkteatern i Gävle och som just nu turnerar med sin egen monolog Projekt: Mamma.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".