Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Psykobabblarna: Outsiderpsykologen
Tis 07 jun 2016 kl 12:10
En av världens mest användbara psykologiska teorier, baserad på banbrytande forskning. Så beskrivs konsultmetoden Fyrarummaren. Men all forskning som finns är en svårläst avhandling från 1975.

I del fem i serien vetenskapsradions serie Psykobabblarna granskar vi den vetenskapliga grunden till Förändringens fyra rum. Det är ett koncept för organisationsutveckling som fått stor spridning bland annat bland svenska kommuner, landsting och företag.

I programmet medverkar Claes Jansen, psykolog och upphovsman till Förändringens fyra rum. Mattias Lundberg, legitimerad psykolog och forskare vid Umeå Universitet. Dan Katz, legitimerad psykolog. Anders Sjöberg, forskare inom psykologi på Stockholms Universitet. Bengt Lindström, en av grundarna till företagsgruppen bakom Fyrarummaren. Eva Widegren, Fyrarummaren.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Han bygger rymdfilmer på fysikens lagar Fre 08 dec kl 12:10(19 min)

Nobelpristagaren Kip Thorne använder nu sina kunskaper i fysik för att bidra till filmskapande, senast Interstellar. Det har lett till nya metoder att ta fram grafik och bilder på svarta hål och...

Det vågade klivet in i en ny astronomi Tor 07 dec kl 12:10(20 min)

Forskarna hade laddat för gravitationsvågor i ett halvsekel. När upptäckten plötsligt gjordes var det svårt att tro på den. Nu vet vi att den var på riktigt, och att astronomin gått in i en ny epok.

Skulle man nånsin kunna mäta hur själva rymden skakar som följd av en gravitationsvåg? Länge var det osäkert. Hör om hur en ovillig kursledare och en oorganiserad hippie fann vägen till upptäckten.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".