Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En programserie om blivande och nyblivna pensionärer på jakt efter livets mening. Och om civilsamhällets...
Ett avsnitt från Pyramiden
Kan man lära gamla hundar twittra?
Tor 09 jun 2016 kl 10:35
Teknik och internet är inget för äldre. Det är en myt som upprepas, inte minst på landets arbetsplatser. Det exkluderar ofta den seniora arbetskraften när ny teknik och nya datorprogram introduceras.

De senaste tre åren har tillgången till internet för äldre ökat. Av de pensionärer som använder internet surfar drygt 60 procent av männen och drygt 50 procent av kvinnorna varje dag, enligt SCB.

Med sociala medier är det lättare att följa vad barn och barnbarn gör – tekniken vidgar världen. Samtidigt utestängs en stor grupp äldre från en rad samhällsfunktioner för att de vare sig har dator eller internetuppkoppling.

 I programmet möter vi Mariam Abu-Iseifan, som ringer släkten i Beirut via Skype och reporter Lars Mogensen besöker en datorkurs för äldre. Vi ställer oss också frågan varför teknik för seniorer är så fult designad?

 

Britt Östlund, professor i teknisk vårdvetenskap vid KTH i Stockholm och Lunds universitet, diskuterar en förlegad syn på 65-plussarnas förhållande till tekniken men också den utestängning som drabbar alla som inte har lust att skaffa smartphone och digitala konton.

Bakom mikrofonerna, programledaren Agneta Nordin och Karen Söderberg, pensionerad journalist.

Producent: Lars Mogensen, Lokatt Media.

Hör av dig till oss med dina tankar och funderingar på:

pyramiden@sverigesradio.se

Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Pyramiden
Hur vill du bo? Tor 06 apr kl 10:35(25 min)

Idag handlar Pyramiden om hur vi kan tänkas bo vid 60 plus.

Utvandrarna Tor 30 mar kl 10:35(25 min)

Rekordmånga svenskar lämnar Sverige för att flytta till andra länder. Många är invandrare som flyttar hem. Men en ny trend är de pensionärer som flyttar till utlandet.

Nystart Tor 23 mar kl 10:35(25 min)

Pensioneringen kan vara en möjlighet till nystart i livet. När familjefabriken är avklarad och jobbet gjort, då kommer möjligheten att hitta nytt syre och ny riktning i livet.

Det åldrande Europa Tor 16 mar kl 10:35(25 min)

Europa åldras. Från 2010 började den arbetande befolkningen att krympa. I nästan hälften av EU:s medlemsländer minskar befolkningen.

Pyramiden Kärleken Tor 09 mar kl 10:35(24 min)

Fler och fler i Sverige väljer att skilja sig efter 60. Men hur hittar man en ny partner så dags i livet?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".