Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Sociala mediers påverkan på demokratin
Tor 09 jun 2016 kl 12:10
Utvecklingen av sociala medier har gått oerhört snabbt och har förändrat dagens medielandskap i grunden. Men gynnar det sociala nätverkandet på nätet vårt demokratiska samhälle?

År 2007 hade Facebook 34 miljoner användare. Nu 2016 har det sociala medieföretaget fler än 1,6 miljarder användare världen över.

De digitala plattformarna beskrivs i Medieutredningen som något lika självklart för oss medborgare som vatten och elektricitet.

Plattformsföretagen har gått från ett fokus på social interaktion till ett fokus på nyhetsförmedling, enligt journalistikprofessor Christian Christensen:

– Problemet är att Facebook är ett privat bolag, de kan göra precis som de vill, det är inte public service det handlar om, de har ingen yttrandefrihetsplikt, men de har en miljard användare och däri ligger faran: ett privatägt bolag som har kontroll över nyhetsflödet, säger han.

I programmet berättar kommunikationsforskare, statsvetare och medieutredare om forskningen kring hur sociala medier påverkar politiken, journalistiken och demokratin.

Medverkar gör Jakob Svensson, docent i media och kommunikationsvetenskap vid Uppsala universitet, Christian Christensen, professor i journalistik vid Stockholms universitet, Nils Gustafsson, statsvetare och forskare i sociala medier vid Lunds universitet och Anette Novak, särskild utredare för statens medieutredning.


Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 19 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 18 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Fre 15 sep kl 12:10(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".