Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Unga dricker mindre alkohol
Fre 10 jun 2016 kl 12:10
Ungdomar dricker allt mindre trots att det blivit lättare att få tag på alkohol. Troligen handlar det om nya sätt att umgås i sociala medier och en ny skötsamhetstrend.

Trenden är att ungdomar i världen dricker mindre alkohol och det kan delvis bero på nya sätt att umgås med sociala medier. Men än har alkoholforskarna inte svaret.

- Sociala medier har förändrat ungdomarnas sätt att umgås. Det kanske inte längre krävs det falska mod som alkohol ger. Men vi vet ännu inte, säger Michael Livingstone alkoholforskare vid La Trobe University i Australien som nyligen deltog i en alkoholkonferens i Stockholm.

Robin Room, WHO-expert, är involverad i forskning som mäter alkoholskadorna på omgivningen, något som hittills inte studerats lika väl.

Thomas Heldmark
vet@sverigesradio.se

I programmet medverkar Jenny Cisneros Örnberg, Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning vid Stockholms universitet, Ingeborg Rossow, Folkehelseinstituttet i Norge, Christopher Tigerstedt/alkoholforskare vid Institutet för hälsa och välfärd i Finland, Robin Room, La Trobe University Melbourne och expert vid WHO, Michael Livingston, La Trobe University Melbourne.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Kryo-elektronmikroskopet har fått 2017 års Nobelpris i kemi och beskrivs som en revolution inom biokemin. Men vägen till framgång har varit både lång och besvärlig berättar två av nobelpristagarna.

Könsstympning minskar i världen Igår kl 12:10(19 min)

Varje år blir mer än två miljoner flickor omskurna eller könsstympade. Men traditionen minskar sakta. Hur skyndar man på processen? Följ med till Djibouti där omskärerskan lagt ner rakbladet.

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Tor 16 nov kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Margaret Hamilton trotsade 1960-talets hemmafruideal och blev Apolloprojektets första programmerare. Tack vare hennes mjukvara blev månlandningen möjlig. Samtidigt lade hon grunden för en ny industri.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".