Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Kulturnytt
P1 Kultur fredag 10 juni
Fre 10 jun 2016 kl 13:00
Denna fredag avslutar vi Kartellen, besöker Havremagasinet och stämmer av i väntan på att en ny filmpolitik ska klubbas igenom. Essä om - dödsrunor!

Idag kommer sista skivan med Kartellen där frontfiguren Sebbe Staxx medverkar. Vi rundar av en era inom svenskt musikliv där Sveriges farligaste grupp provocerat, kritiserat och hyllats. Musikjournalisterna Märta Myrstener och Hasan Ramic har lyssnat på "Slutpläderingen".

Havremagasinet i Boden pågår utställningen "Du som jag". Helene Alm har besökt utställningen där samtidskonstnärer med olika ursprung undersöker hur vi är sammanflätade med varandra -  i solidaritet, glädje, sorg, förhoppningar, illusioner, nyfikenhet och rädsla.

Under torsdagkvällen debatterades i riksdagen propositionen gällande det nya filmavtalet som kulturminister Alice Bah Kuhnke lagt fram. Oppositionen har ju gett den bakläxa och vill att man reder ut flera av punkterna inför 2017. Emma Engström journalist, Björn Rosengren från Föreningen Sveriges Filmproducenter, FSF;  och Maja Kekonius från Oberoende Filmares förbund, OFF, stämmer av läget .

Dagens Obs-essä handlar om Dödsrunans utveckling från runstenarna till samtidens förtvivlade försök från tidningarnas skribenter att överträffa den känslosamhet och expressivitet som startat i sociala medier i samma sekund en känd persons frånfälle blivit känd. Från äldre tiders runinskrifter där "Gunnar reste denna sten, efter Lydbjörn sin son. Jorden skall rämna, och himlen därovan" ser Eva Ström hur runförfattaren idag snarare skapar ett självporträtt där man söker de allra vackraste orden och den mesta innerligheten. Men vad är det som lurar bakom hörnet när man skriver egentligen- är det kanske den egna döden och eftermälet?

Programledare: Roger Wilson
Producent: Minna Grönfors

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturnytt

Recension av ny skiva från Eminem och intervju med Sofia Helin i "Bron" vars sista säsong släpps snart

Eminem har släppt nya skivan "Revival" och årets grammisnomineringar klara.

Recension Eminems nya platta "Revival", kvinnliga konstnärers verk värderas lägre, grammisnomineringarna klara och en Bob Marley i baktakt önskar sig en vit jul.

Chefen för Kalmar konstmuseum slutar, elever på Israels äldsta konst- och designskola om Trumps Jerusalembesked, jazz för de minsta på film och idag presenterades svenska grammisnomineringarna

Dessutom om reaktionerna på den israeliska konstskolan Bezalel efter Trumps besked om att Jerusalem är Israels huvudstad och en jullucka där julens musik går i baktakt.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".