Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sammanfattningar av vetenskapsnyheter, aktuella reportage, fördjupningar och analyser av viktiga händelser...
Ett avsnitt från Vetenskapsradions veckomagasin
Så funkar Zlatans hjärna under matchen
Fre 10 jun 2016 kl 14:03
Veckomagasinet tittar in i fotbollsspelares hjärna, undersöker varför älgar drabbats av en prionsjukdom och reder ut hur väl sociala medier främjar demokratin. Vi går också på stjärnkonferens.

I söndags var veckomagasinets programledare Lena Nordlund på landskampen mellan Sverige och Wales. Med sig hade hon psykologen Torbjörn Vestberg och psykiatrikern Predrag Petrovic.

De har undersökt vad som utmärker riktigt bra fotbollsspelare. Det handlar om något de kallar exekutiv förmåga, det vill säga förmågan att fatta rätt beslut i en snabbt föränderlig värld.

Så här kommenterar de till exempel målet som kom i slutet av den första halvleken efter en passning till Emil Forsberg.

– Det här var ett perfekt exempel. Du ser att Zlatan hela tiden har koll på hela läget! Han passar i princip bakåt utan att titta. Han har det i arbetsminnet att det kom en spelare där.

Förutom fotboll handlar programmet också om älgar som drabbats av en prionsjukdom, sociala medier och demokrati, en stor internationell stjärnkonferens och följderna av att tonåringar flyttar under sin uppväxt.

Programledare är Lena Nordlund.


 


 

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradions veckomagasin
Allt fler vapen i ond cirkel Fre 08 dec kl 14:03(45 min)

Veckomagasinet fördjupar veckans nyheter som handlat om ökad spridning av vapen, odlat kött och så väntar Nobelyra på söndag.

De många vittnesmålen om sexuella trakasserier och övergrepp inom forskarvärlden och läkarkåren påverkar både de drabbade kvinnorna och forskningen som helhet.

Småsyskon väljer oftare konstnärliga utbildningar medan medicin och teknik är vanligare bland storasyskon, visar ny forskning. Småsyskon tjänar även mindre pengar senare i livet. Men vad beror det på?

Minnen av terror väcks för att mildras Fre 17 nov kl 14:03(45 min)

Två år efter terrordåden i Paris plågas många av dem som överlevde av mardrömmar och plötsliga starka minnesbilder. Nu prövas en ny behandling där minnena väcks med flit.

De kallas för fjärilsbarn, barn med sjukdomen Epidermolysis bullosa med hud så tunn och känslig att den för tankarna till fjärilsvingar. Nu väcker genterapi hopp om ett bättre liv för barnen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".