Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Valda delar ur P1 Kultur - programmet som introducerar, fördjupar och analyserar.
Ett avsnitt från Kulturpoddar i P1
Filmkollektiv från Syrien skildrar konflikten inifrån
Tor 12 maj 2016 kl 13:01
Allt sedan upproret startade i Syrien i mars 2011 har det anonyma filmkollektivet Abounaddara lagt ut en kortfilm inifrån landet varje fredag. Möt dem i ett reportage av Karine Mannerfelt.

Abou naddara betyder mannen med glasögonen, eller linsen. De skildrar konflikten i Syrien inifrån. Gruppens arbete, som är en mix mellan konst, journalistik och film, belönades med pris vid den senaste Venedigbiennalen.

Efter reportaget gästar journalisten Joakim Medin studion. Han har också rapporterat från krigets Syrien och är nu aktuell med boken "Kobane" om den kurdiska vänsterrörelse som gjort motstånd mot ISIS i norra Syrien, och som mot alla odds besegrade dem när de försökte ta över staden Kobane hösten 2014.

Dessutom: P1 Kulturs Saman Bakthairi väljer veckans ord som blir "Mellanöstern". Så gott som varje dag talas det om Mellanöstern i medier, ofta i nyhetsinslag om krig och elände, idag inte minst i samband med kriget i Syrien. Men, vad betyder ordet egentligen?

Extramaterial:

Här hittar ni filmer från Abounaddara.

Tidigare i vår (28/4) skrev filmkollektivet Abounaddara ett debattinlägg som publicerades i Dagens Nyheter om mediernas skildring av konflikten inte Syrien: ”Låt inte makten och medierna bestämma bilden av Syrien”

Lyssna på hela torsdagens P1 Kultur med Mona Masri här


Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

Roger Wilson med gäster värmer upp inför Nobeldagen: Björn Kjellman läser ett avsnitt ur Kasuo Ishiguros Nobelföreläsning, vi diskuterar filmerna efter hans böcker och Mattias Berg om turerna kring...

Kazuo Ishiguros Nobelföreläsning Fre 08 dec kl 13:01(20 min)

Björn Kjellman läser utdrag ur Kazuo Ishiguros Nobelföreläsning från Börshuset i Stockholm. Översättningen är gjord av Rose-Marie Nielsen.

Finlands 100 år av självständighet Ons 06 dec kl 15:00(35 min)

Samtal om nya filmatiseringen av Väinö Linnas Okänd soldat, intervju med författaren Sirpa Kähkönen och håglöshet i serieformat.

Just nu pågår en konstfestivalen Pacific Standard Time Los Angeles- Latinamerica - flera hundra utställningar i ett försök att mötas över en gräns som just nu är tydligare markerad än någonsin.

P1 Kultur har träffat gänget bakom "Solsidan – The Movie" och reder ut fenomenet "Solsidan", från rutan till duken, med kulturjournalisterna Göran Everdahl och Nina Asarnoj.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".