Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Publicerat
-Fackföreningsrörelsen måste "nyhetsstyra" medierna
Lör 27 mar 2010 kl 16:00
-Arbetarrörelsen måste lära sig hur medierna fungerar. Och nyhetstyrning kan vara ett sätt att nå ut. Då kanske facken inte så ofta utmålas som bovar i dramat. Det säger Jesper Enbom - medieforskare vid... universitetet i Umeå.

Handels sabbar påsken genom att varsla ett 80-tal butiker om strejk. Det var andemeningen i det som stod på en tidnings löpsedel i början av veckan.

Hade löpet istället sagt: Handels strejkvarslar för att ge dåligt betalda butiksanställda bättre villkor, då hade i varje fall det fackförbundet lyckats bättre med sin "nyhetsstyrning".

Strategisk kommunikation

Publicerat diskuterar medierna, facket och avtalrsörelsen med Jesper Enbom, som är lektor i medie- och kommunikationsvetenskap vid universitetet i Umeå och specialiserad på strategisk kommunikation.

Frågan är också vad det betyder att upp mot 90 procent av dagstidningarna är borgerliga?

Övre medelklassvärderingar?

-Dessutom är kommer journalister från övre medelklassen. Det spelar också spela in i hur facket skildras, säger Jesper Enbom.

Kan detta också ha betydelse för hur medierna rapporterar inför valet i höst? 

Medialiserat samhälle

Enbom la nyligen fram avhandlingen "Facket i det medialiserade samhället", där han undersökt hur LO och medlemsförbunden hanterar medierna och den offentliga samhällsdebatten.

-Om man går ut i strejk idag gäller det inte bara att strejken blir effektiv, minst lika viktigt är hur själva strejken skildras i medierna, säger Enbom. Och det är där begreppet "news management" eller nyhetsstyrning kommer in i bilden.

Kluven inställning till medierna

Arbetarrörelsen har få egna tidningar och en minst sagt kluven inställning till medierna. Kring 90 procent av alla dagstidningar är borgerliga.

-Alltså måste andra medel tillgripas för att nå ut, anser Enbom.

Han har gått igenom flera omskrivna fall där fackföreningar varit iblandade.

David mot Goliat

I fallet med salladsbaren Wild´n fresh i Göteborg vann till exempel arbetsgivaren "kampen om mediernas gunst". Det var David mot Goliat.

Men i Toys "R" Us-striden var Handels plötsligt David mot en amerikansk leksaksjätte.

HUNGERSTREJK I MAROCKANSKT FÄNGELSE

Västsahariern Brahim Dahane, som i sin frånvaro tilldelades Angerpriset av den svenska regeringen i höstas, hungerstrejkar sedan en vecka tillsammans med flera andra människorättsaktivister i ett marockanskt fängelse.

Brahim Dahane och hans kamrater greps på Casablancas flygplats den 8 oktober i fjor. Då hade de precis återvänt från ett första besök i de västsahariska flyktinglägren i Algeriet.

Redan allvarligt sjuka 

Nu anklagas de för "samröre med fienden" och "hot mot nationens yttre säkerhet". Deras fall ska tas upp av en militärdomstol och de hotas av dödsstraff.

Men sen oktober har inget hänt, flera av dem är allvarligt sjuka - och nu vädjar de och deras anhöriga att de släpps tillsammans med alla andra politiska fångar. Mer om det här på tidskriften 

("Västsahara" är för övrigt en av flera samhällsinriktade tidskrifter som riskerar att mista sitt stöd från Kulturrådet i framtiden)

Misshandlades efter intervju

Som bekant ockuperar Marocko sedan mitten av 70-talet två tredjedelar av Västsahara. Marocko vägrar att acceptera ett självständigt Västsahara.:s Studio Ett.

Häromdagen misshandlades den västsahariske människorättsaktivisten Rachid Sghir av polis efter att han hade intervjuats av brittiska BBC.sändes förra söndagen. 

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Publicerat
Publicerat tar farväl genom att blicka framåt Lör 05 jan 2013 kl 15:35(20 min)

I denna den sista upplagan av Publicerat i P1 hör vi om mediernas framtid. Den har nämligen Framtidskommissionen försökt kartlägga. Hör också hur tre journalistelever vid Skurups folkhögskola ser på...

Publicerat bjuder på julbord Lör 29 dec 2012 kl 15:35(19 min)

Den här mellandags-veckan bjuder Publicerat på ett litet julbord med olika inslag. Som sig bör under julen plockar vi fram allt det vi har i skafferiet.

Hur har journalistiken utvecklats genom åren? Hur fungerar den idag? Och hur blir det i framtiden? Det frågar vi två journalister som skrivit böcker om livet om reporter: Björn Kumm och Jan Mosander.

Al Jaziras arabiskspråkiga tv-kanal fungerar idag som en sorts talesman för Qatars emir. Kanalen har helt släppt sin tidigare berömda, professionella journalistik! Det säger medieforskare Leon Barkho,..

I dag låter vi några presshistoriker, som skrivit mycket om Torgny Segerstedt, ge sin dom över filmen "Dom över död man". Vi går helt enkelt på bio med de tre mediehistorikerna för att se hur de...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".