Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktualitetsmagasin med livsåskådningsperspektiv - hur religioner påverkar livet och politiken.
Ett avsnitt från Människor och tro
Sverigedemokrat till europeiskt minaretmöte
Fre 26 mar 2010 kl 16:00
Sverigedemokraterna antar i helgen sitt valmanifest 2010. Samtidigt samlas Europas islamfientliga partier till ett möte i tyska Gelsenkirchen för att diskutera hur man kan förbjuda minaretbyggen.

På plats i Tyskland är Kent Ekeroth, Sverigedemokraternas internationella sekreterare som är en hård islamkritiker. Vad hoppas han få ut av det europeiska mötet? Pontus Matsson, inrikesreporter på Sveriges radio analyserar hur stor del av Sverigedemokraternas valbudskap som kommer handla om islam.

Sveriges unga muslimer har i veckan blivit hårt kritiserad för att de bjudit in en kontroversiell imam Abdullah Hakim Quick som gjort homofientliga uttalanden. Hur kommer Sveriges unga muslimer hantera kritiken? Hör ordförande Mohammed Kharakki om organisationens beslut.

Kanal 10 - Sveriges första kristna TV kanal sänder dygnet runt och finns bland annat i Comhems utbud. I Kanal 10 talar man om att Bibelns norm ska påverka samhället och att troende ska leva ett framgångsrikt kristet liv - men vilka ska titta? Frilansreporter David Berjlund gör ett besök i studion i Älmhult.

Pedofiliskandalerna i katolska kyrkan fortsätter och i Tyskland börjar allt fler ställa frågor kring påven Benedictus ansvar och vad han visste om fall av pedofili då han var ärkebiskopen i München. Utrikeskrönika av Per Eurenius, Sveriges Radios korrespondent i Berlin.

Gudarna behöver tämjas. Det anser den holländske författaren och professorn i mänskliga rättigheter, Ian Buruma. I dagarna kommer hans senaste bok i svensk översättning med just titeln att tämja gudarna. Det är en bok som handlar om religion och demokrati på tre kontinenter - USA, Europa och Asien, främst då Kina och Japan, länder som Ian Buruma känner väl. Han noterar att religionen har politiserats alltmer under senare år och många i väst är rädda för att radikala och våldsamma muslimer ska underminera den västerländska civilisationen, men säger han - frågan är vad som menas med västerländsk civilisation? Reporter Sören Wibeck.

Programmet tillhör kategorin: Livsåskådning
Alla avsnitt från programmet Människor och tro

Bryr sig Gud om vem jag har sex med? Är Gud emot tillfälliga relationer - i så fall varför? I temaprogrammet om sex och religion delar lyssnarna med sig av sina tankar och erfarenheter.

Slöjförbud är ett allt vanligare inslag i svensk debatt. Människor och tro besöker Trollhättan, där Liberalerna vill stoppa alla religiösa symboler på barn och vuxna i kommunens verksamhet.

TEMA: Himmel och helvete Tor 09 nov kl 14:03(47 min)

I en repris från maj 2017 fördjupar sig Människor och tro i temat "himmel och helvete". Det handlar om musik, politik, konst och film och i studion sitter programledare Tithi Hahn.

Präster och arbetare hamnade på olika sidor i det finska inbördeskriget för hundra år sen. Mellan kyrkan och folket uppstod en förtroendekris som bearbetats ända in i vår tid.

Ny, öppnare islam i Saudiarabien? Tor 26 okt kl 14:03(45 min)

Saudiarabiens unga befolkning vill ha ett normalt liv, säger Mohammed bin Salman, kronprins i Saudiarabien. Då krävs en återgång till moderat islam, menar han.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".