Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Varför ger zika mer fosterskador i Brasilien?
Mån 13 jun 2016 kl 12:10
I en del länder är zikaviruset spritt, men fallen av skadade spädbarn ändå få. Vad avgör om smittan blir farlig eller inte?

Det myggburna zikaviruset har orsakat hjärnskadan mikrocefali hos många nyfödda barn i Brasilien. Men i Colombia, där viruset också är spritt, är få barn drabbade.

Forskare försöker nu ta reda på vad det beror på. Finns det något som gör smittan extra farlig i vissa områden? Teorier finns, men ännu inga färdiga svar.

I programmet medverkar Johanna Telles Ramirez, höggravid i Colombia, Tatiana Torres, nybliven mamma i Colombia, Diana Ramirez, gravid i Colombia, Samuel Bautista, barnläkare, Erasmo Meoz-sjukhuset i Cúcuta Colombia, Alix Ximena Lizcano, chefsjuksköterska för mödravården på La Libertad-sjukhuset, Martha Lucía Ospina Martínez, hälsomyndigheten Instituto Nacional de Salud i Colombia, Fernando Ruíz, vice hälsominister Colombia, Yarid Patiño, tvillingmamma Colombia, Thuana Regina Perreira, mamma med zikaskadat barn i Brasilien, Laura Rodrigues, professor i epidemiologi vid London School of Hygiene and Tropical Medicine och zikaforskare samt Jerson Silva, professor vid det Federala universitetet i Rio de Janeiro


Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Jakten pågår för fullt efter ett klimatsmart drivmedel framtaget ur skogens restprodukter. Flera olika satsningar görs på att utveckla nya metoder att omvandla skogens lignin till bränsle åt våra...

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten?

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".