Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Kulturnytt
P1 Kultur onsdag 15 juni
Ons 15 jun 2016 kl 13:00
Vi besöker två viktiga institutioner för det svarta kulturarvet i Harlem, där Donald Trump upplevs som ett existentiellt hot. Brittiska the Smiths klassiska album "The Queen is dead" fyller 30 år.

Det sista primärvalet i USA är avklarat, och allt tyder på att Hillary Clinton ställs emot Donald Trump. Oron är nu stor i vissa grupper vad som kommer att hända om Trump segrar.

P1 Kulturs reporter Anna Tullberg har besökt Harlem och två viktiga institutioner för det svarta kulturarvet: nyhetstidningen Amsterdam News och Schomburg Center, USAs största arkiv för svart erfarenhet och historia, för att ta reda på vad som står på spel för dem när det gäller framtiden för det svarta kulturarvet och inför höstens presidentval. För många där är frågan om vem som ska bli USAs nästa ledare en fråga på liv och död.

Efter reportaget hör ni Sveriges Radios utrikeschef Ginna Lindberg om hur Barack Obamas åtta år på presidentposten haft för betydelse för afroamerikanskt kulturarv.

Brittiska the Smiths klassiska album "The Queen is dead" släpptes för precis trettio år sen i morgon. Det blev banbrytande och räknades som en omedelbar klassiker och är fortfarande med i toppstriden när världens bästa album ska rankas. Vi reder ut hur det blev så  med musikjournalisten Andres Lokko.

Dessutom: kritiksamtal med Karsten Thurfjell och Maryam Fanni om Yayoi Kusama "I oändligheten" på Moderna Museet/ArkDes.

I dagens OBS ger sig författaren Göran Rosenberg i kast med en kritisk uppgörelse med den nation som brukar omnämnas som mellanösterns enda demokrati: Israel.

Det är sociologen Eva Illouz som just nu är aktuell med en essäsamling om sitt hemland, där hon tar itu med några av de ur demokratisk synvinkel mest problematiska aspekterna av det israeliska samhällsbygget, och därmed också av den judiska identiteten såsom den påverkats av staten Israels tillkomst.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturnytt

Film i Väst ser över hur alkoholregler efterföljs, Judiska centralrådet kritiserar SVT och TT och nytt Metoo-upprop, denna gången i cirkusbranschen.

Nyheter, reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1.

Nytt metoo-upprop denna gången i cirkusvärlden, protester vid panelsamtal i Malmö och Film i väst bryter mot alkoholregler.

Efter uppropet #konstnärligfrihet kritiserar nu konstnärer Moderna Museets panelsamtal för att vara exkluderande. "Lucy" av Jamaica Kincaid är romanen alla borde läsa.

Dansaren Jamila Salimpour död, Saudiarabien tillåter allmänna biografer och Golden Globe-nomineringar till Alexander Skarsgård och Ruben Östlund.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".