Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Japan hoppas på fusionskraften
Ons 15 jun 2016 kl 20:35
En möjlig ersättare till den omdebatterade kärnkraften kanske. I Japan satsar man stort på nästa nya energikälla – fusionskraften. Många hinder ska övervinnas på vägen, men om man lyckas kan fusionskraft... ersätta alla andra energislag.

I Japan hoppas forskarna att fusionskraften på sikt ska kunna ersätta den omdiskuterade kärnkraften. Men det är många hinder som ska överbryggas på vägen. Fusionskraften är svår att tämja men har flera fördelar jämfört med fissionskraft, det vill säga den teknik som används i dagens kärnkraftverk.

Det radioaktiva avfallet är betydligt mindre och eftersom det huvudsakliga bränslet - väteisotopen deuterium - går att utvinna ur vanligt havsvatten är bränsletillgången i det närmaste oändlig. Tekniskt är dock fusionskraften en utmaning inte minst för att den innefattar extrema temperaturförhållanden.

Plasman i reaktorn behöver hålla en temperatur på 100 miljoner grader eller mer och kylsystemet innehåller flytande helium som behöver kylas till minus 269 grader, alltså bara några grader över den absoluta nollpunkten (-273,15 grader).

Vetandets värld har besökt den japanska anläggningen som, om det går som platschef Yutaka Kamada tänkt sig, ska köras igång 2019. Isåfall flera år tidigare än systeranläggningen ITER som just nu är under uppförande i Cadarache, norr om Marseille. Där har man drabbats av flera förseningar.

I programmet medverkar Yutaka Kamada, chef JT-60SA, Makita Sakasai, ingenjör JT-60-SA och Fredric Michel, ingenjör JT-60SA.

Programmet är en repris från september 2015.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Kryo-elektronmikroskopet har fått 2017 års Nobelpris i kemi och beskrivs som en revolution inom biokemin. Men vägen till framgång har varit både lång och besvärlig berättar två av nobelpristagarna.

Könsstympning minskar i världen Igår kl 12:10(19 min)

Varje år blir mer än två miljoner flickor omskurna eller könsstympade. Men traditionen minskar sakta. Hur skyndar man på processen? Följ med till Djibouti där omskärerskan lagt ner rakbladet.

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Tor 16 nov kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Margaret Hamilton trotsade 1960-talets hemmafruideal och blev Apolloprojektets första programmerare. Tack vare hennes mjukvara blev månlandningen möjlig. Samtidigt lade hon grunden för en ny industri.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".