Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Psykoterapeuten Allan Linnér möter lyssnare i ett terapeutiskt samtal.
Ett avsnitt från Radiopsykologen
Liten och rädd
Tor 16 jun 2016 kl 11:04
När Agneta var liten var hon ofta rädd. Hotet om bestraffning, om hon inte var snäll nog, var ständigt närvarande. Idag är hon vuxen men känslan av att alltid vara på sin vakt finns fortfarande kvar.

- Hela min uppväxt var jag den lydiga och snälla flickan, hon som alltid gjorde som mamma och pappa sade, säger Agneta. Det sätter sina spår.

Men under åren som gått har Agneta blivit allt mer medveten om hur lätt det är att låta rädslan styra en. Och hur viktigt det är att upptäcka vilka mönster man bär på för att kunna byta riktning i livet när man känner att man fått nog.

Agneta ringer till Radiopsykologen med frågan; hur blir jag av med den djupa rädslan och hur förhindrar jag att jag överför den till mina egna barn?

Programmet tillhör kategorin: Livsåskådning
Alla avsnitt från programmet Radiopsykologen
Ett ögonblick i sänder Igår kl 11:04(28 min)

Maria är 72 år och rädd för framtiden. Hon är nöjd med sitt liv men tanken på hur det ska bli framöver skrämmer henne. Hur lever man på väldigt lite pengar? Och hur är det att bli beroende av andra?

Christina har haft tre hundar som hon älskat och vårdat. Men nu är de döda och allt som finns är sorgen. Och den är stark. - Jag trodde den skulle gå över men den släpper inte greppet, berättar hon.

Bara vara jag Tor 30 nov kl 11:04(29 min)

När ångesten är som starkast vill jag bara försvinna, säger Andrea. Jag mår så illa att jag inte vart jag ska ta vägen. Jag vill bara bort.

När allting är svart Tor 23 nov kl 11:04(28 min)

Det är så ensamt, säger Johan. Det är ingen mening med nånting. Så har det känts i ett par månader nu. Johan är 33 år och hans liv har liksom stannat av. Och ingen runt honom vet hur dåligt han mår.

På farligt vatten Tor 16 nov kl 11:04(28 min)

Lisa, 57, har aldrig haft en trygg och nära relation. Hon vet inte hur man gör. Hon har backat från kontakten med de vuxna barnen. Om det här berättade hon i Radiopsykologen i februari. Vad hände sen?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".