Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sammanfattningar av vetenskapsnyheter, aktuella reportage, fördjupningar och analyser av viktiga händelser...
Ett avsnitt från Vetenskapsradions veckomagasin
Nobelpristagare säger nix till Brexit
Fre 17 jun 2016 kl 14:03
Nobelpristagare vill inte se ett Brexit. Veckomagasinet tar också upp ojämlik vård av graviditetsdiabetes, arkeologisk madrassforskning, politisk huvudvärk för klimatavtalet och miljögifter i uttrar.

Frågan om Storbritannien ska lämna EU eller stanna kvar avgörs i en folkomröstning nästa vecka. För att hedra palamentsledamoten Joe Cox, som dödades i samband med ett politiskt möte under torsdagen, har båda sidorna ett tillfälligt stopp i kampanjandet.

Men innan dess hade kampanjen trappats upp. I helgen skrev 13 Nobelpristagare ett brev i Daily Telegraph för att visa sitt stöd för att Storbritannien stannar kvar i EU. Ett av orosmolnen handlar om att forskningen kan få mindre pengar.

– Vi får mycket ut av att vara medlemmar i EU. De flesta fördelarna skulle försvinna om vi inte var en del av den gemenskapen, säger 2012 års medicinpristagare John Gurdon.

Vi frågar oss hur vanligt det är att nobelpristagare använder sina kända namn för att försöka påverka politiska frågor.


Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradions veckomagasin
Minnen av terror väcks för att mildras Fre 17 nov kl 14:03(45 min)

Två år efter terrordåden i Paris plågas många av dem som överlevde av mardrömmar och plötsliga starka minnesbilder. Nu prövas en ny behandling där minnena väcks med flit.

De kallas för fjärilsbarn, barn med sjukdomen Epidermolysis bullosa med hud så tunn och känslig att den för tankarna till fjärilsvingar. Nu väcker genterapi hopp om ett bättre liv för barnen.

Rymden visar dold sal i solgudens palats Fre 03 nov kl 14:03(45 min)

Många gåtor omger Egyptens pyramider, och nu har avancerad partikelfysik bidragit till att skapa ännu en. Varför har den mest kända, Cheopspyramiden, ett stort och tidigare okänt hålrum?

Me too i forskningsvärlden Fre 27 okt kl 14:03(45 min)

Blivande kvinnliga läkare som besöker kirurgkliniken blir så avskräckta av machojargongen där att de väljer andra inriktningar, visar en ny avhandling.

Reaktionen på blodlukt visar vilka djur som är rovdjur och vilka som är bytesdjur. Men i vilken grupp hamnar vi människor egentligen? Ny forskning ger svaret.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".