Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktualitetsmagasin med livsåskådningsperspektiv - hur religioner påverkar livet och politiken.
Ett avsnitt från Människor och tro
Antisemitism i vår tid
Fre 19 mar 2010 kl 16:00
I Malmö väljer judiska familjer att flytta på grund av ökande antisemitism. Varför upphör inte den urgamla antisemitismen i vår upplysta tid? Istället tar den sig nya former och är särskilt levande i den... muslimska världen samt bland extrema höger- och vänstergrupper.

Människor och tros Sören Wibeck samtalar med de amerikanska professorerna Marvin Perry och Frederick M. Schweitzer som har forskat kring historisk och nutida antisemitism, där staten Israel står i fokus. Deras gemensamma bok Antisemmitic Myths utkom 2008.

- Försoning mellan grupper i Turkiet handlar om vårt sätt att tala om hela vår historia, säger den turkarmeniske publicisten Etyen Mahcupya. Han tycker inte att det svenska beslutet att erkänna det armeniska folkmordet gör någon större skillnad och frågan är om omvärldens agerande alls kan påverka försoningsprocessen i Turkiet.

Det finns en religionsblindhet bland svenska journalister som påverkar hur kristnas tro och liv beskrivs. Det slås fast i antologin Värstingkristna i drevet där sex författare pekar på alternativ till nyhetsmaskinens ofta skeptiska hållning till kyrkor och samfund. Bilden av en sk värstingkristen kan vara både stereotyp och hätsk och leder till konflikter som hade kunnat undvikas om reportrar och opinionsbildare varit neutrala och mer kunniga, menar författarna. Reportage av Malin Sandberg.

Svenska kyrkan markerar mot främlingsfientlighet och presenterar teologiska argument för de som arbetar med flyktingar och integration i den nya antologin Där främlingsskapet bryts kan en ny värld börja. Redaktören för boken Kristina Hellqvist berättar om boken och kommande projekt.

- Välj ut en makthavarare och be för att de ska hitta den rätta vägen! Högerkristen lobbygrupp I USA ger ut en kortlek med förböner, berättar Ginna Lindberg i sin krönika från Washington.

- Vad jag drömmer om? Jag vill resa och jag drömmer fortfarande om barn och äktenskap, men jag tror inte att Nicolas blir far till mina barn. Vi har för olika inställning i viktiga frågor. Han är ateist och jag tror på Gud.

Så berättar Larina, en av sex unga kvinnor i sex olika världsdelar i boken "Qvinna i världen ". För kvinnorna bakom boken är det början på ett livsprojekt - de ska följa kvinnorna under 50 år och skildra deras liv och tankar i ord och bild. Möt journalisten Ingrid Frideborgsdotter i Kvartsamtalet om hennes utgångspunkter för projektet och var hon och fotografen Maja Suslin befinner sig idag.

Programledare: Tithi Hahn

Producent: Åsa F Vestergren

Programmet tillhör kategorin: Livsåskådning
Alla avsnitt från programmet Människor och tro

Hög tid för frikyrkorna att börja bejaka samkönade relationer. Det tycker Jennie Sjöström, förlagschef för bokförlaget Libris. Hösten 2017 har hon gett ut två böcker, som startade en frikyrklig...

Kvinnorna som kommer hem från IS Tor 07 dec kl 14:03(45 min)

Är de offer eller förövare, och hur ska Europa bemöta dem? Det handlar om kvinnor som varit med i islamiska staten i Syrien och Irak och nu återvänder till sina hemländer.

En kraftfull karl som strider för Kristus. En mjuk man som ägnar sig åt relationer. Se där två konkurrerande kristna mansideal. Människor och tro diskuterar kristen manlighet.

Bryr sig Gud om vem jag har sex med? Är Gud emot tillfälliga relationer - i så fall varför? I temaprogrammet om sex och religion delar lyssnarna med sig av sina tankar och erfarenheter.

Slöjförbud är ett allt vanligare inslag i svensk debatt. Människor och tro besöker Trollhättan, där Liberalerna vill stoppa alla religiösa symboler på barn och vuxna i kommunens verksamhet.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".