Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Valda delar ur P1 Kultur - programmet som introducerar, fördjupar och analyserar.
Ett avsnitt från Kulturpoddar i P1
Den kulturella kampen mot homofobi
Ons 18 maj 2016 kl 13:01
Den 17 maj uppmärksammades Internationella dagen mot homofobi och transfobi. P1 Kultur får besök av dramatikern Mattias Brunn. Dessutom gör vi internationella nedslag där kulturen utmanar fördomar.

Den Internationella dagen mot homofobi och transfobi uppmärksammades första gången uppmärksammades 2005. Att det blev just den 17 maj är för påminna om att det var detta datum 1990 då Världshälsoorganisationen WHO slutade klassificera homosexualitet som en sjukdom.

I Sverige kom det i år att falla en skugga över den här dagen då det blev känt att en teaterföreställning på ett gymnasium i Eslöv avbröts efter kränkningar och hån från publiken. Föreställningen var "Männen med rosa triangel" som bygger på en bok av Josef Kohut, som skildrar förföljelsen av homosexuella i Nazityskland.

P1 Kultur får besök av skådespelaren och dramatikern Mattias Brunn, som stod på scen i Eslöv i måndags eftermiddag och tvingades avbryta föreställningen.

Han har arbetet med frågor kring HBTQ och scenkonst i snart 15 år, bland annat med föreställningen "No Tears For Queers" och just "Männen med rosa trianglar". Just nu sitter han i juryn för scenkonstbiennalen för barn och unga - Bibu - i Helsingborg.

Vi vidgar även perspektivet och hör ett reportage av frilansjournalisten Lina E. Johansson med exempel från olika tider och platser på hur gay-erfarenheter kan synliggöras och utgöra konstnärliga utgångspunkter, i såväl modefotografi, som stadsvandringar och skådespeleri.

Fotografen Herbert Tobias var en av Tysklands viktiga modefotografer i efterkrigstid. Han var också en av dem som 1950 blev angiven för att vara homosexuell. Han och pojkvännen flydde tillsammans till Paris för att undgå bestraffning.

Sofia Hultin är performancekonstnär som gör stadsvandringar som hon kallar "I’m every lesbian". Hon jobbar med marginaliserad historia och historiekritik, främst med berättelser som bygger på intervjuer hon gjort med lesbisk personer. Just nu är hon aktuell med en stadsvandring i Oslo.

Vi fortsätter till Indien. Eller närmare bestämt, till ilskna indiska gudinnor. Och att på film skildra det i Indien kontroversiella ämnet homosexualietet.

"Angry Indian Goddesses" heter en film som går upp på svenska biografer i sommar och handlingen kretsar kring modefotografen Frieda som samlar sina vänner i hemmet i Goa.

Vår reporter Naila Saleem har träffat en av filmens skådespelerskor; Tannishtha Chatterjee.

Programledare: Måns Hirschfeldt
Producent: Naila Saleem

Lyssna på hela onsdagens P1 Kultur med Måns Hirschfeldt här

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

"Som av fåglar genomflugen" heter litteraturprofessorn Birgitta Holms mythobiografi om konstnären och aktivisten Helga Henschen som också är aktuell med en utställning på Thielska galleriet.

Hundra år sedan Oktoberrevolutionen Ons 08 nov kl 15:00(40 min)

I Moskva är det bara det lilla kommunistpartiet som firar minnet av Oktoberrevolutionen och i Tammerfors finns det enda Leninmuseet utanför Ryssland.

Eva Bergman: "Teater är livsnödvändigt" Tis 07 nov kl 13:01(30 min)

– Jag är ingen avantgarde-regissör, jag har hållit mig i underhållningsbranschen, säger Eva Bergman. Sedan hon lämnade Backateatern 2001 arbetar hon med olika projekt och uppsättningar.

Redan de gamla grekerna... På Dramatens stora scen i Stockholm spelar man nu Sofokles dramer Oidipus och Antigone efter varandra i en dubbelföreställning.

Umeå jazzfestival – 50:e gången gillt Fre 27 okt kl 15:00(43 min)

Följ med P1 Kulturs Lisa Wall och Peter Öberg till Umeå jazzfestival för 50:e gången, med gäster som Lina Nyberg, Natacha Atlas och Sarah Riedel.

Upptäck avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".