Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Stora dramapremiärer av kända namn och helt färsk nyskriven drama i kortare format där debutanter prövar...
Ett avsnitt från Drama i P1

Självporträtt, en hypnotisk vaggvisa av Dimen Abdulla

Sön 05 jun 2016 kl 20:47
”Och moderhelvetet sjunger: OCH Välkommen till allt Välkomna till världen Det är jag som är ursprunget OCH ändamålet. Jag är den enda. Jag är en Källan till allt. Jag är vägvisaren. Och jag är framtiden... och Jag är världen OCH Världen är Jag”

Föreställningen kan bäst beskrivas som en modern opera. Eller kanske en nytolkning av ett klassiskt grekiskt drama med en kör och skådespelare som i ett samspel driver handlingen framåt. Eller helt enkelt som ”en hypnotisk vaggvisa”, som Dimen Abdulla själv beskriver verket.

– För mig har det kommit att bli allt viktigare med sagor och vad sagor är, och hur dessa berättelser är ett sätt att kolonisera ett barns psyke. Jag är intresserad av vem som berättar fiktionen om verkligheten och Självporträtt är baserad på denna idé, säger dramatikern Dimen Abdulla.

Dimen Abdulla är dramatiker med utbildning från Kungliga Konsthögskolan, Biskops Arnö och Stockholms dramatiska högskola. Hon debuterade med monologen ”På alla fyra" och valdes ut till Scenkonstbiennalen 2015. Hennes debutpjäs "Revolution" på Ungscenöst valdes till scenkonstbiennalen Bibu 2016. Hon är aktuell med "Nomnomnom" på Unga Dramaten och "Och någon blev inte knivhuggen" på Uppsala Stadsteater. Hon skriver för Folkteatern i Göteborg, Stockholms stadsteater och Dramaten. Hennes texter går också att läsa på BANG, 10-tal, Kritiker och Space Matte. Hösten 2015 blev Dimen Abdulla Radioteaterns första husdramatiker. ”Självporträtt” är hennes radiodramadebut.

Zhala, popartisten som signats av Robyn har med sitt futuristiska sound fått mycket uppmärksamhet både i Sverige och internationellt. Med sin kosmiska pop och unika videor har hon beskrivits som en demon från en annan galax. Hon ställer ut ljudverk till konsthallar och turnerar världen runt med sin live show och performance där den alldeles egna rösten och dansen är i sin råaste kraft.  

Roxy Farhat är en feministisk video- och performancekonstnär vars arbeten blandar politik, kitsch och populärkultur med humor och dödsallvar. Hennes verk har ofta en självbiografisk grund och leker både med lågbudgetestetik och cinematiska referenser. Samarbeten är en stor del av hennes konstnärliga verksamhet, till exempel i form av näringslivsprojektet Minimal Kompetens och LA-baserade gruppen United Colors of Bitchaton. Vid sidan av konsten är hon även verksam som musikvideoregissör och har gjort prisbelönta videor med artister som The Knife, Zhala och Gnucci.


Självporträtt

av Dimen Abdulla
Med: Roxy Farhat, Julia Frändfors, Koko Ntuen, Mathias Oldén, Zhala Rifat, Julia Spada, Daniel Zangger Borch och Stockholms Gosskör. 
Ljuddesign: Lena Samuelsson. Produktion: Dmitri Plax.
Dramaturg: Magnus Lindman.
Regi och tonsättning: Roxy Farhat och Zhala Rifat.

Programmet tillhör kategorin: Drama
Alla avsnitt från programmet Drama i P1
Fre 31 mar kl 19:30(29 min)
Sön 26 mar kl 20:03(48 min)
Fre 24 mar kl 19:30(27 min)
Fre 03 mar kl 19:30(27 min)
Sön 26 feb kl 20:03(51 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".