Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
Vem är skyldig? Ekots Lotten Collin i Mexiko
Fre 20 maj 2016 kl 10:00
Utrikeskrönikan den 20 maj 2016. Sinaloa.

Sinaloa, fredag.

Jag funderar över vem som är skyldig. Det är en fråga som alltid dyker upp under mina resor i Mexiko. Dödsstraff är inte tillåtet här, men ändå utförs det överallt, hela tiden. 80 000 människor har dödats i knarkkriget dom senaste 10 åren. 27 000 har försvunnit. Domen kommer alltid efteråt, när offret inte längre kan försvara sig, och snabbt döms till skurk i samhällets ögon. Människor pratar, säger: "Om han mördades så hade han nog gjort något." Eller: "Han umgicks i fel sällskap. Inte skulle dom väl föra bort någon bara sådär om han inte var… skyldig."

Maria Elsys son Fransisco var 21 år när beväpnade män tvingade in honom i en lastbil. ”Vi ska bara fråga några frågor” sa de och kom aldrig mer tillbaka. 

Marias 20-årige son Juan greps av polisen. ”Vi tar med honom till stationen” sa de, och när hon sedan åkte dit för att fråga efter sonen hade ingen hört talas om honom. 

Floras dotter Nancy ringde henne en kväll för tre månader sen och sa: Mamma. Jag kommer hem sent, var inte orolig. Flora frågade var dottern var, och Nancy svarade: Jag är vid floden i Juan José Rios. Men nu måste jag sluta! Det kommer en polispatrull.

Det är där vi står. Jag, Maria Elsy, Maria och Flora. Vid flodbädden i Juan José Rios, en by som delats mellan två knarkkarteller. Floden är gränsen, säger kvinnorna och tittar sig oroligt omkring. De har spadar i händerna, och ska söka efter sina försvunna barn. De kallar sig just det – sökarna. Las rastreadoras. "Jag insåg att ingen annan brydde sig. Ingen kommer söka efter min son förutom jag själv", säger Mirna, som startade gruppen när hennes 22-åriga son Roberto försvann spårlöst. När jag anmälde honom försvunnen så frågade poliserna om han var skyldig. Jag hade lust att fråga dem samma sak, säger Mirna.

Runtomkring oss står flera polispatruller. De arbetar för El Chapo Guzman, Sinaloakartellens ledare. Mirna har bett om tillåtelse från kartellen för att åka hit och söka, efter ett tips om att kroppar grävts ner här vid floden. "För oss är alla lika mycket värda – det spelar ingen roll om dom begått brott eller inte. Straff utmäts i domstol. Ingen förtjänar det här", säger Mirna, som med en blick på polisen poängterar att inte heller hon letar efter skyldiga. Jag vill bara hitta min son, säger hon. Innan jag också försvinner.

 

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan

Utrikeskrönikan 17 november med Lotten Collin.

Utrikeskrönika den 16 november 2017. Addis Abeba.

Politik: Margareta Svensson, Paris Ons 15 nov kl 10:00(3:11 min)

Utrikeskrönikan 15 november

Utrikeskrönikan den 14 november 2017. Köpenhamn.

Guantánamos framtid: Fernando Arias: New York. Mån 13 nov kl 10:00(3:38 min)

Utrikeskrönikan 13 november 2017. New York.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".